Sve žešći sukobi zbog rasizma u SAD: Rekao “crnčuga” pričajući telefonom, Afroamerikanac ga prebio

Video je ubrzo postao viralan pošto ga je podelio na društvenim mrežama kontroverzni aktivista Tarik Našid

Društvenim mrežama kruži video snimak na kome se vidi kako je Afroamerikanac oborio belca na zemlju i udarao ga je, jer je ovaj navodno upotrebio reč “crnčuga” dok je pričao telefonom.

Do incidenta je navodno došlo u prodavnici u Flintu, gradu u američkoj državi Mičigen, a video snimak je najverovatnije na Fejsbuku objavio reper “FT Quay.”.

- Ovo nije ceo video snimak, moj brat i ja bili smo u tržnom centru... neki čovek pričao telefonom i izgovorio je “Nema nikog sem neke crnčuge”... Mislio je da ga nismo čuli jer je ima masku na licu - napisao je reper.

Video je ubrzo postao viralan pošto ga je podelio na društvenim mrežama kontroverzni aktivista Tarik Našid.

- Muškarac u radnji u Flintu navodno je oslovio Afroamerikanca kao “crnučugu” dok je pričao telefonom. On ga je čuo, a zatim su stvari krenule nizbrdo - napisao je Našid u objavi.

Širom Sjedinjenih Američkih Država traju protesti protiv rasizma i brutalnosti policije pošto je 25. maja nastradao Afroamerikanac Džordž Flojd prilikom hapšenja. Policajac Derek Šovin držao je koleno na njegovom vratu preko osam minuta, a iako je molio da ga pusti jer nije mogao da diše, Šovin je to ignorisao.

Flojd je podlegao povredama, a Šovinu i još trojici policajaca sudi se za ubistvo.

Video: Vi ste ga upravo ubili: Procureo još jedan snimak ubistva Džordža Flojda

(M. Lj.)