Sukob u Ukrajini preti da se prelije u novu, opasniju fazu: Da li je ova zemlja sledeća na udaru?

Ulazak Rusije u Pridnjestrovlje predstavljao bi neposrednu pretnju suverenitetu Moldavije, zemlje od 2,6 miliona stanovnika koja, poput Ukrajine, pokazuje sve veći interes za pridruživanje NATO-u

Foto: Tanjug/AP

Serija misterioznih eksplozija u Moldaviji "podgrejala" je sumnje da će se rat u Ukrajini preliti na novu teritoriju, i da će nova faza sukoba imati nepredvidive posledice. 

Nedavne eksplozije su uništile radio antene u delu istočne Moldavije sa ruskim garnizonom duž ukrajinske granice, Pridnjestrovlja, u kom je vladao mir još od kratkog sukoba 1992. godine koji su separatisti koje podržava Kremlj vodili protiv moldavske vojske.

Separatističke vlasti su za incidente okrivile ukrajinske infiltratore, dok je Kijev tvrdio da su to bili napadi pod lažnom zastavom koji su osmišljeni kako bi obezbedili izgovor za slanje novih ruskih trupa, baš kao što su slične eksplozije u Donbasu prethodile početku specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Strah od eskalacije sukoba povećan je nakon što su stanovnici Pridnjestrovlja dobili lažne SMS poruke u kojima ih upozoravaju na ukrajinski napad. Nakon toga, predsednica Moldavije Maja Sandu sazvala je hitnu sednicu saveta bezbednosti, a zatim je rekla i da su u tom mestu u igri i oni koji žele da destabilizuju region.

Ulazak Rusije u Pridnjestrovlje predstavljao bi neposrednu pretnju suverenitetu Moldavije, zemlje od 2,6 miliona stanovnika koja, poput Ukrajine, pokazuje sve veći interes za pridruživanje NATO-u.

To bi takođe ugrozilo Odesu, ukrajinski lučki grad koji se nalazi na obali Crnog mora između Moldavije i Hersona koji je nedavno okupirala Rusija, piše Guardian.

Pre četiri dana komandant ruskog centralnog vojnog okruga Rustam Minnekajev rekao je da ciljevi Moskve uključuju zauzimanje južne Ukrajine, kako bi Rusiji omogućili kontrolu nad obalom Crnog mora i pristup Pridnjestrovlju.

U utorak je Nikolaj Patrušev, sekretar ruskog saveta bezbednosti i jedan od najbližih savetnika Vladimira Putina izjavio da bi Ukrajina mogla da se raspadne na nekoliko država, okrivljujući za takav ishod intervenciju Zapada.

Pretnja rasparčavanjem teritorije prati navodni neuspeh Putinovog primarnog ratnog cilja. Masovna ofanziva pokrenuta u februaru nije bila u stanju da slomi ukrajinski otpor, dok Moskva nije bila u stanju da odvrati podršku NATO-a Ukrajini.

Ponovljena ruska upozorenja o korišćenju nuklearnog oružja, imala su sve manji uticaj. Čini se da su Finska i Švedska spremne da objave da se pridružuju NATO-u sledećeg meseca, odbacujući sugestije Moskve da bi takav potez doveo do raspoređivanja ruskih snaga na zapad, uključujući i nuklearne rakete.

U ponedeljak je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pokušao da pojača pretnju, upozoravajući da opasnost od nuklearnog sukoba ne treba potcenjivati. Ali jedva 12 sati kasnije, Nemačka je odustala od svojih ranijih eskalacionih rezervi u vezi sa snabdevanjem Ukrajine teškim naoružanjem i najavila da će poslati 50 samohodnih protivvazdušnih topova Gepard.

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht saopštila je ovu najavu u utorak na sastanku oko 40 zemalja u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, koji je organizovan zbog koordinacije i poboljšanja zapadne vojne podrške Kijevu, što je označilo podizanje uloga ukrajinskih pristalica.

Najavljujući sopstveni doprinos Velike Britanije protivvazdušnim sistemima, ministar odbrane Džejms Hepi je otišao dalje, rekavši da bi bilo potpuno legitimno da se oružje koristi protiv linija snabdevanja unutar Rusije.

Kao odgovor, Rusija je počela da bombarduje linije snabdevanja gađajući železnice i mostove i preti da će pogoditi Kijev.

Kako se sukob u Ukrajini razvija, strane u sukobu menjaju svoje ciljeve. Rusija je za sada odustala od potpunog osvajanja, i nastoji da odseče susednu zonu okupacije koja seže sve do Pridnjestrovlja.

- Ono što želimo da vidimo je slobodna i nezavisna Ukrajina i na kraju dana, to će uključivati oslabljenu Rusiju i ojačani NATO - rekao je za CNN general Mark Mile, ponavljajući opaske koje je dan ranije rekao ministar odbrane Lojda Ostin.

Iako su poslednje eksplozije u Pridnjestrovlju predznaka novog Putinovog sukoba, Moldavija bi mogla da postane sledeći poligon na kom bi sukob mogao da se nastavi.

Video: Vladimir Putin na vaskršnjoj liturgiji: Predsednik Rusije u Hramu Hrista Spasitelja

(Telegraf.rs)