SAD u visokoj pripravnosti zbog iranske pretnje u regionu nakon izraelskog napada na Siriju

K. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Iran je rekao da zadržava pravo "da preduzme odlučan odgovor"

Foto: Stewart F. House / Getty images / Profimedia

Sjedinjene Države su u stanju pripravnosti i spremaju se za mogući napad Irana na izraelsku ili američku imovinu u regionu kao odgovor na izraelski udar na iransku ambasadu u Siriji, izjavio je u petak jedan američki zvaničnik.

"Definitivno smo u visokom stanju budnosti", rekao je zvaničnik potvrđujući izveštaj CNN-a u kome se navodi da bi napad mogao da se desi sledeće nedelje, prenosi Rojters.

Izraelski ratni avioni za koje se sumnja da su bombardovali iransku ambasadu u Damasku u ponedeljak u napadu u kom je ubijen iranski vojni komandant.

Iranska Islamska revolucionarna garda saopštila je da je sedam iranskih vojnih savetnika poginulo u napadu, uključujući Mohameda Rezu Zahedija, višeg komandanta njenih snaga Kuds, koje su elitna strana špijunaža i paravojna snaga.

Iran je rekao da zadržava pravo "da preduzme odlučan odgovor".

Američki predsednik Džo Bajden razgovarao je o pretnji iz Irana u telefonskom razgovoru u četvrtak sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

"Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju odbranu Izraela od pretnji iz Irana", rekao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

Upravo me je komanda obavestila o tekućim posledicama ovog tragičnog urušavanja mosta Frensis Skot Ki prošlog utorka.

(Telegraf.rs)