OTKRIVENA TAJNA DŽUNGLE: 500 godina skrivala budistički hram (FOTO)

Budistički hram je iznenada napušten u XIV veku i ostao je ušuškan u džungli sve do 1814. godine, kada je grandiozna građevina konačno pronađena

Borobudur je najveći i najpoznatiji budistički hram na svetu, a nalazi se na indonezijskom ostrvu Java, 40 km severozapadno od Yogyakarta. Za izgradnju 60.000 kubnih metara vulkanske stene, odnosno 2.000.000 kamenih blokova, bila je potrebna armija radnika.

Na temelju u obliku kvadrata stranica dugih 123 metra uzdiže se ukupno devet spratova, što čini ovu građevinu neverovatnom.

Izgrađen je u razdoblju od 75 godina u VIII i IX veku od strane kraljevstva Sailendra. Ipak, uprkos svom naporu da se izgradi i samoj veličini, hram je misteriozno napušten u XIV veku i ostao skriven u džungli sve do 1814. godine.

Hram je izgrađen u stilu stepenaste piramide, a na vrhu se nalaze tri kružna sloja i glavni stubovi. Hodočasnici i posetioci slede predviđeni put do vrha kompleksa, koji ih vodi oko spomenika nekoliko puta pre nego stignu do stuba.

Na putu ka vrhu, turisti mogu da vide 504 statue Bude, kao i 2.672 reljefnih oblika prikazuju život na nekadašnjoj budističkoj Javi.

Kada je hram ponovo otkriven 1814. godine, na iskopavanju i restauraciji istog se radilo narednih 30 godina.

Borobudur je sada pod zaštitom UNESCO-a, a iako je nekoliko stubova uništeno tokom terorističkog napada 1985. godine, on i dalje ostaje fascinantni primer arhitekture u Indoneziji, pored toga što je i najveći budistički hram na svetu.

(Telegraf.rs/ Izvor:pixelizam.com)