NAPRAVE DRVENOG FENIKSA I ONDA GA SPALE DO TEMELJA: Ovaj grad slavi bitan događaj pomalo čudnim običajem (FOTO) (VIDEO)

Porodično-prijateljski festival simbolizuje dizanje iz pepela finansijski propalog gradića iz Pensilvanije, spaljivanjem svake godine ogromne drvene statue Feniksa do temelja

Prvi Firebird festival "zapalio" je nebo pre 12 godina, kao vid slavlja u čast preporoda jednog grada u Pensilvaniji - Finiksvila.

SPALJIVANJE UŽIVO: Ovako Vikinzi slave festival vatre! (FOTO)

Bivša fabrika čelika Finiksvil je popela na listi istaknutih gradova sredinom 19. veka. Kada je fabrika počela da propada, da bi na kraju i 1986. bila i zatvorena, grad je takođe počeo da bude zapušten.

Polako, Finiksvil je počeo da "vaskrsava" i Henrik Stub Teglbjaerg, koji je i stvorio Firebird festival, jedan je od najzaslužnih građana za povratak grada na "mapu sveta".

Kao imigrant u SAD, Teglbjaera je privukao grad jer je bio jedan od retkih koji je imao prohodan centar a koji se nalazio u predgrađu Filadelfije.

Sada Fineksvil ima jedan od najvećih i najuspešnijih festivala u regionu.

Festival počinje sa defileom izvođača, muzičara, trbušnih plesačica i bubnjara. Svi događaji imaju za cilj da pokažu umetničke vibracije grada.

Umetnici su planirali prvi Firebird festival da bi "negovali saradnju lokalne umetničke i kreativne talente, i da bi poboljšali kulturni život Finiksvila".

Kulminacija dana se dešava na, prigodno nazvanom, "polju prijateljstva" gde veličanstvena trospratna ptica izgori do temelja.

Unutar Feniksa nalaze se glinene ptice koje su nastale prethodnih nedelja u lokalnom umetničkom studiju. Ove "mirovne ptice" se ispaljuju ka Feniksu koji gori, a sutradan se one vade iz pepela i postaju suveniri.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)