Titov tajni bunker: Skriven u brdima bio je najstroža vojna tajna, sada njegove odaje otkrivaju sve o čemu se ćutalo (FOTO)

Tito za života nije uspeo da poseti bunker u Konjicu nakon što je izgrađen, ali prostorije koje su bile predviđene za njega i danas se čuvaju u autentičnom ruhu

Nekada jedna od najvećih jugoslovenskih vojnih tajni, Titov bunker ARC DO u brdima nadomak Konjica autentično svedoči prohujalim hladnoratovskim vremenima i posetioce doslovno vodi na putovanje kroz vreme.

Spektakl od aukcije: Prodaje se Titov "mercedes", a cena - padanje u nesvest (FOTO)

Na desnoj obali reke Neretve u Konjicu nalaze se tri kamuflažne zgrade za ulazak u objekat izgrađen u unutrašnjosti brda iznad kojeg se uzdiže planina Zlatar. Reč je o podzemnom objektu koji nosi naziv ARC, a što vojničkim rečnikom znači “armijska rezervna komanda“.

Podzemni grad u obliku potkovice i kodnog naziva “Istanbul“ građen je četvrt veka i završen je 1979. godine kao sklonište za tadašnjeg predsednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita i vojni i politički vrh u slučaju nuklearnog rata.

Reč je o najvećem skloništu te vrste u bivšoj Jugoslaviji, a mogao je izdržati atomsku eksploziju od 24 kilotona.

Inventar Titovog bunkera nije menjan, sve mašine su sačuvane, telefoni, kao i karte Jugoslavije na zidovima. Vrata, nekada tajnog vojnog podzemnog zdanja javnosti su otvorena pre pet godina, a poseta tom kompleksu predstavlja svojevrsno putovanje kroz prošlost.

Za izgradnju ovog bunkera Tito je potrošio 4,4 milijardi evra, a bez potrebe da izađu na otvoreno, u bunkeru je 350 osoba moglo da živi šest meseci, a da im pritom ništa ne nedostaje.

Tito za života nije uspeo da poseti bunker u Konjicu nakon što je izgrađen, ali prostorije koje su bile predviđene za njega i danas se čuvaju u autentičnom ruhu.

Bunker je javnosti otvoren tokom Bijenala savremene umetnosti 2011. godine, a i danas je svojevrsna galerija sa postavkom dela kojima o Hladnom ratu, nuklearnom oružju i ratu govore autori iz različitih delova sveta, prenosi Radio Sarajevo.

Zamenik direktora Bijenala Mirnes Baljić je za AA kazao kako je Titov bunker građen u vreme velike izgradnje u celoj Jugoslaviji i kada se u Konjicu gradilo više nesvakidašnjih objekata, zgrada i fabrika, pa ljudi nisu ni shvatili da se radi o gradnji nekog tajnog vojnog kompleksa.

Na pitanje otkud kodni naziv bunkera “Istanbul“, Baljić je kazao da ne postoji dokumentacija o tome, ali da se najverovatnije taj naziv odnosi na proces zbližavanja Jugoslavije i Turske u vremenu gradnje bunkera.

- Bunker je bio stroga vojna tajna, a i radnici koji su učestvovali u njegovoj gradnji prethodno su potpisivali izjavu da će čuvati tajnu o tome - kazao je Baljić.

Bunker je do sada posetilo više od 8.000 ljudi.

- Izgrađen samo za mali broj ljudi, ovaj objekat je sada otvoren za posetu svima. Posetioci mogu videti tajne odaje i stvari, ali i umetnička dela iz celog sveta. Nekada je ovaj objekat bio povezan sa idejom nuklearnog rata, a danas je povezan sa modernom umetnošću - kazao je Baljić.

(Telegraf.rs)