Otkriveno poreklo misterioznih šumova koji su se čuli širom sveta

Agencije za praćenje zemljotresa otkrile su veliki broj seizmičkih signala širom sveta u maju i junu 2018. godine koji su trajali do 30 minuta, a niko do sada nije znao šta oni znače

Zemljotresi i šumovi pokrenuli su znatiželju naučne zajednice, a najnovije istraživanje objasnilo je šta se događa: formira se novi podvodni vulkan.

Neobična količina zemljotresa je otkrivena na ostrvu Majot u Indijskom okeanu, jednom od nekoliko u arhipelagu Komori, koji se nalazi između Afrike i Madagaskara.

Naučnici su u okviru studije otkrili čak 7.000 tektonskih potresa. Ovakvi zemljotresi se događaju kada se tektonske ploče zaglave pod pritiskom dok se kreću jedna pored druge. U maju 2018. godine zabeleženi su najveći potresi koji su dostigli magnitudu od 5,9.

Naučnici su takođe ispratili 407 dugotrajnih seizmičkih signala. Ovi signali, zvani VLP, imaju dugo trajanje, harmonični su i niski, i podsećaju na zvuk kontrabasa. Zvuci koji su trajali 20-30 minuta mogli su da se detektuju stotinama kilometara dalje od izvora.

Potresi i signali dolazili su sa mesta koje je oko 35 kilometara udaljeno od istočne obale ostrva Maojt. Međutim, istraživači nisu mogli da vide bilo kakve znake vulkanske aktivnosti na ovom području ali su sumnjali na moguću aktivnost magme.

Nažalost, na ovom delu okeanskog dna nije bilo seizmičke mreže, što znači da su mogli da dobiju rezultate merenja samo sa ostrva, Madagaskara i Afrike. Međutim, primetili su da se desilo spuštanje površine ostrva za 7 centimetara, što je ukazalo na vezu sa zemljotresima.

Etna / foto: Tanjug/AP

Nove seizmološke metode, koje su istraživači razvili, pomogle su im da sastave jednogodišnju vremensku liniju za rekonstrukciju onoga što se dogodilo. Njihova studija objavljena je ove nedelje u časopisu "Nature Geoscience".

Prva faza je uključivala brzo izdizanje magme iz rezervoara koji se nalazi 29 kilometara ispod  površine zemlje. Ovo je otvorilo kanal u okeanskom dnu, omogućivši lavi da teče i započne formiranje novog podvodnog vulkana, izveštava CNN.

U maju 2019. otkriveno je da se pored ostrva formirao vulkan. Tokom stvaranja podvodnog vulkana, broj potresa je opao, a tlo ostrva se spustilo. Tada su počeli VLP signali.

- Mi to tumačimo kao znak urušavanja komore sa magmom koja se nalazi bluzu obale ostva Majote -  kaže  Eleonor  Rivalta, koautorka studije iz nemačkog istraživačkog centra za geonauku GFZ. Prema njenim rečima, to je najdublji i najveći rezervoar lave koji je počeo naglo da se prazni.

Koliko god dramatično zvučalo, na samom ostvu gotovo ništa nije primećeno. „Mayotte“ je jedno od četiri vulkanska ostrva u svom arhipelagu i na njemu živi oko  260.000 ljudi, navodi se u studiji. Poslednji put  vulkanska aktivnost se desila pre oko 4.000 godina.

- S obzirom da se morsko dno nalazi 3 kilometara ispod površine vode gotovo niko nije primetio ogromnu erupciju – rekao je Torsten Dahm, koautor studije i profesor geofizike i seizmologije na Univerzitetu u Potsdamu u Nemačkoj. Međutim, i danas postoji opasnost za ostrvo Majot jer bi zemljina kora iznad rezervoara mogla da nastavi da se urušava, što bi zazvalo mnogo jače potrese.

(T. T.)