12 neprijatelja ravnog stomaka

Sezona debelih džempera koji kriju "praznične suvenire" u vidu sala prolazi. Vreme je za za fit liniju, koja se postiže isključivo korigovanjem ishrane

Salo na stomaku je najpouzdaniji pokazatelj da vam je zdravlje ugroženo. Ako ste žena, obim struka ne bi trebalo da bude veći od 90, a ako ste muškarac 101,5 centimetara. Ako ste prešišali te brojke, ovo je hrana koju odmah treba da eliminišete s jelovnika.

1. Rafinisane žitarice

Uobičajeni primeri rafinisanih žitarica su beli pirinač, beli hleb i bela testenina. Za razliku od celih žitarica, rafinisane su modifikovane od svog prirodnog oblika i dramatično povećavaju šanse za gojenje.

2. Punomasno mleko

Većina zna da je punomasno mleko loše za liniju, ali i ono smanjene masnoće kalorično je i puno masnoća, tako da će uticati na izgled stomaka ako se redovno konzumira.

3. Gazirana pića

Bez obzira da li se radi o klasičnim ili dijetalnim verzijama gaziranih pića, ako ih budete pili salo je neizostavan rezultat.

4. Mafini

Trebalo bi da znate da jedan mafin sadrži oko 500 kalorija i više od polovine dnevno preporučene količine šećera.

5. Sir

Sir je dobar izvor kalcijuma, ali je i izvor visokog nivoa zasićenih masnoća. Čak i male količine sira mogu sadržati polovinu preporučenog dnevnog unosa masti.

6. Sve namirnice koje sadrže transmasne kiseline

Čak i mala količina trans masti može uticati na vaše zdravlje, ali i povećanje sala oko stomaka. Hrana koja obično sadrži trans masti su pekarski proizvodi, kokice za mikrotalasnu i pržena hrana.

8. Prerađeno meso

Salame, viršle i kobasice mogu biti primamljive, ali najbolje ih je izbegavati ako želite ravan stomak. Mesne prerađevine bogate su kalorijama i zasićenim mastima, pa su jedan od najčešćih uzroka gojaznosti.

9. Čips

Čips od krompira dolazi u desetinama različitih ukusa i jedan je od najpopularnijih oblika brze klope. Ipak, vaš stomak vam neće biti zahvalan što ga jedete. Jako je kaloričan i i pun soli, a i izvor trans masti.

10. Bilo koja hrana s belim šećerom

Hrana bogata rafinisanim šećerom ima malu hranjivu vrednost i puna je praznih kalorija koje povećavaju nivo glukoze u krvi. Rafinisani šećeri su jedan od najpoznatijih izvora jednostavnih ugljenih hidrata, koji podstiču telo da sakuplja masnoće u području abdomena.

11. Alkohol

Sve vrste alkohola ostaviće posledice na izgled vašeg stomaka. Alkohol će usporiti telo da sagoreva masnoće i šećere onemogućavajući oksidaciju lipida. Takođe, sadrži prazne kalorije.

12. So

Konačno, iako sama so neće uticati na to da se ugojite u području abdomena, konzumiranje prevelike količine hrane i pića koja sadrži visoku količinu natrijuma može stvoriti utisak naduvenog stomaka. Problem je što so zadržava vodu u telu, a većina toga će biti zbog čega ćete na druge ostavljati utisak "rane trudnoće".

(Telegraf.rs/Huffington Post)