Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li treba da čekate partnera koji još nije spreman da se dugoročno obaveže u emotivnoj vezi?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako prepoznati da li je vredan čekanja? Prednosti i mane ovog poteza

  • 1
Svađa, rasprava, ljubav Foto: Shutterstock

Emotivni odnosi se uvek svode na tajming. Nije neuobičajeno da se nađete u poziciji u kojoj želite da vezu podignete na sledeći nivo, ali vaš partner nije spreman. Možda ima jaka osećanja i potencijalno vidi budućnost sa vama, ali jednostavno nije spreman za ozbiljnu posvećenost.

Šta to znači kada neko nije spreman za vezu? Na kraju, odgovor zavisi od vaše situacije, mada je sasvim normalno da nekim ljudima treba više vremena nego drugima.

Svaka romantična veza prolazi kroz svoje faze. Ljubav ne izgleda isto za bilo koja dva para (što je odlična vest ako ne želite da vam se vaš bivši ponovi).

Pošto svaki pojedinac ima svoj sopstveni proces kada određuje svoje želje za posvećenošću, budućnost svake veze može imati različite mogućnosti. Sve zavisi od toga odakle dolazite u prošlosti i šta želite za svoju budućnost.

Treba li čekati?

Ogledalo, ljubav prema sebi, srce, crtanje srca, voleti sebe Foto: Shutterstock

Prednosti čekanja

Čekanje omogućava vašem partneru da vidi koliko vam je stalo.

Možda su upravo izašli iz dugoročne veze ili se jednostavno ne "kreću tako brzo" kao vi.

Dajući svom partneru vremena da donese odluku, ne samo da poštujete njegove želje, već mu takođe pokazujete da je vredan čekanja. Kada stojite uz svog partnera kroz komplikovan proces, to im omogućava da vide koliko vam je stalo i koliko poštujete njegove potrebe.

Čekanje je teško, ali za pravu osobu, ishod može biti vredan.

Dajte svom partneru potrebno vreme da vas upozna 

Pokažite da ste ozbiljni koliko i kažete. Uverite se da vaš partner zna da je u "bezbednom prostoru" da sa vama podeli svoje misli i osećanja. Komunikacija je ključna.

Čekanje vam omogućava da se povežete na dublji način

Obe strane su u potpunosti odmerile svoje mogućnosti, i kada se obavežu, oslobođene su rezervi ili sumnji.

Kada svom partneru date više vremena da se ozbiljno posveti, postavljate osnovu za značajniju vezu. Zdrava posvećenost zahteva proces izgradnje i kultivacije.

Viši nivo poverenja nam daje mir. Čekanje može pomoći u učvršćivanju odluke vašeg partnera, ali što je još važnije, stvara zdraviju dinamiku za dugotrajne veze. U stvari, umesto da žurite sa velikom obavezom, polako gradite vezu koju ćete oboje nastojati da održite.

par, ljubavni par, ruke, prsti Foto: Unsplash/Ryan Franco

Mane čekanja

Čekanje da vaš partner bude spreman svakako može imati nekoliko nedostataka. Odlučivanje o tome da li prednosti nadmašuju nedostatke biće od pomoći pri izboru da ostanete i čekate ili ne.

Čekanje može biti emocionalno iscrpljujuće

Sa druge strane, ako ste zabrinuti da se vaš partner plaši obaveza, važno je da imate na umu svoje emocionalno zdravlje i blagostanje. Možda ćete se osećati pod stresom, anksiozno ili nezadovoljno što vaš partner nije toliko "investiran" kao vi.

Čekajući nekoga ko uopšte ne želi vezu, moglo bi da vas slomi u budućnosti. Kada se osećate "zaglavljeno", odvojite vreme da razmislite da li je ta osoba zaista vredna čekanja - ili samo čekate da vidite ishod.

nesrećni parovi, svađa, rasprava, raskid Foto: Pexels

Ako niste sasvim sigurni da je on najbolji partner za vas, stres zbog neizvesnog možda neće nadmašiti krajnju "nagradu".

Čekanje vas može učiniti nedostupnim drugima

Takođe je važno uzeti u obzir da bi čekanje na svog partnera moglo da vas spreči u potrazi za drugim ljudima. Ako su emocionalno nedostupni, možda neće moći da vam pruže posvećenost i podršku koju tražite. Imajte na umu nekoliko razmatranja:

  • Da li ova osoba zaista pokazuje šta je potrebno za izgradnju trajnog partnerstva sa vama?
  • Ili ste zaljubljeni u ideju da budete zajedno?

Uverite se da ne zatvarate vrata značajnim prilikama sa nekim drugim, prenosi "Brides".

(Telegraf.rs)

Video: Ljiljana i Miodrag su u braku 61 godinu: Održala ih je ljubav, a imaju i savete za mlade

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fis

    9. novembar 2023 | 08:23

    Cekao ja i izvisio, cekaj faks, cekaj me posao da nadjem i onda sačekao i da nadje novog dečka i ode...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA