Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako da odaberete psihologa koji će vam odgovarati? Sledite ova 3 kriterijuma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odluka koju ne treba donositi na brzinu

  • 0
Psiholog, seansa, psihoterapeut, depresija Foto-ilustracija: Shutterstock

Za mnoge ljude pronalaženje dobrog terapeuta može biti izazov. Možda nema mnogo opcija u vašem mestu boravka ili ćete možda osećati kao da se ne povezujete sa terapeutima koje odaberete.

Međutim, dobar terapeut može vam pomoći da razvijete veštine i samopouzdanje da se bavite pitanjima mentalnog zdravlja do kraja života - tako da je pronalaženje nekoga ko je pravi za vas vredno truda.

Na koje stvari treba obratiti pažnju?

1. Odaberite vrstu terapije

Prvi korak do izbora dobrog terapeuta je odabir vrste terapije koju želite da isprobate. Postoji mnogo različitih vrsta terapije koje možete raditi sa terapeutom. Izaberite onu koja je u skladu sa vašim ciljevima.

Neki terapeuti su više upućeni u jednu vrstu terapije od druge. Vrste terapije koje treba razmotriti su sledeće:

  • kognitivno bihejvioralna terapija (CBT)
  • terapija prihvatanja i posvećenosti (ACT)
  • terapija dijalektičkog ponašanja (DBT)
  • psihoanalitička terapija 

Prvo morate da identifikujete sa čim se suočavate, da li je to stres, trauma, fobija, međuljudski odnosi, tuga, emotivni problem ili nerazjašnjeno mentalno stanje.

Kada saznate šta želite od terapije, unapred saopštite svoje ciljeve onome sa kim radite. Imajte na umu da neka pitanja, kao što su odnosi i stres, možda neće zahtevati od vašeg terapeuta da poseduje toliko specijalizovane obuke, dok specifični zdravstveni uslovi poput depresije mogu imati koristi od toga. 

2. Odredite svoj budžet

Terapija može biti trošak za budžet, ali neke terapije su dostupne besplatno. Online terapija može biti relativno jeftinija opcija. 

Pre nego što počnete da rezervišete termine kod individualnih terapeuta, pitajte svog pružaoca osiguranja šta pokrivaju i odlučite koliko biste bili spremni da platite za terapiju mesečno. Poznavanje ovog iznosa će vam pomoći da date prioritet terapeutima koji se uklapaju u vaš budžet.

Možete da pitate svog odabranog lekara opšte prakse da vas uputi na terapiju koja je o državnom trošku.

grejanje, struja Foto: Shutterstock

3. Obratite pažnju na detalje

Dok procenjujete svog potencijalnog terapeuta, važno je da proverite njihove sertifikate i diplome da biste bili sigurni da su kvalifikovani.

Terapeuti takođe mogu imati akreditaciju za određenu vrstu terapije koju praktikuju, kao što je npr. terapija izloženosti. Međutim, zapamtite da titula terapeuta možda nije bitna sve dok je kvalifikovan za vrstu terapije koju ste zainteresovani da primite.

Iako su svi terapeuti obučeni u saosećanju i razumevanju, imati terapeuta koji je deo vaše zajednice ili koji ima iskustva u radu sa ljudima iz vaše zajednice, može napraviti razliku. Mnogim ljudima je lakše da se otvore sa ljudima koji „imaju“ njihova iskustva, posebno ljudima iz marginalizovanih grupa.

Na primer, ako ste deo LGBTKIA+ zajednice, možda će vam biti lakše da se otvorite sa LGBTKIA+ terapeutom ili terapeutom koji unapred izjavi da su LGBTKIA+ prijateljski raspoloženi.

Evo nekoliko faktora koje možete uzeti u obzir: rodni identitet, rasno ili kulturno poreklo, specijalizacija za LGBTKIA+ pitanja i pitanja verske pripadnosti.

Ipak, razmislite o tome da ostanete otvorenog uma i da donosite odluke na osnovu osobe, a ne da se oslanjate na pretpostavke o njenoj "pozadini". Najvažnije je da razmislite o tome sa kim se osećate najprijatnije da radite, prenosi "Psychcentral".

(Telegraf.rs)

Video: „Lekari su mi pomogli da ponovo vidim lepšu stranu života“: Zorana je pobedila depresiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA