Evo kako da prestanete da osećate zavist prema tuđem uspehu

Jedan od najlakših načina da se osećate loše jeste da se upoređujete s drugima. Ono što morate imati na umu, jeste da ta idealizovana slika drugih, nije ništa drugo do odraz vaših sopstvenih nedostataka

Svi smo u iskušenju da se poredimo s nekim ko je postigao više u životu, privlačniji je od nas, zarađuje više novca ili ima više prijatelja na fejsbuku. Ljubomorni ste na nekoga i zavidite mu na nečemu što ima, i rezultat toga je osećaj inferiornosti. Tada doživljavate negativnu stranu socijalnog poređenja.

Ako ste navikli na ovakvu vrstu komparacije, možete iskusiti anksioznost i depresiju, ili doći u situaciju da napravite pogrešne životne izbore.

NEGATIVNO SOCIJALNO POREĐENJE IMA ELEMENTE NARCIZMA

Kada želimo da izgledamo kao neko drugi, imamo nešto što oni imaju ili jednostavno budemo kao oni, mi zapravo ne želimo da budemo takvi u potpunosti, već želimo samo idealizovanu sliku te osobe.

Ova idealizovana i predimenzionirana slika drugih je posledica narcisoidnosti naše prirode. Čak ni vaši idoli ne mogu živeti u skladu s tom idealizovanom slikom. Zato se često dešava da se ljudi razočaraju u svoje “heroje” kad ih upoznaju i vide da i oni imaju slabosti kao i drugi ljudi.

OD IDEALIZACIJE DO SAOSEĆANJA

Na primer, možete želeti da imate savršenu karijeru i mnogo novca, kao vaš šef, ili da imate savršenu, romantičnu vezu, kao vaša koleginica. Poredeći se s njima možete se osećati manje vrednim, ali ako objektivno pogledate njihove živote, videćete da šef ima probleme u porodici zbog posla, a da je koleginica prošla kroz težak razvod, iz čega je naučila teške lekcije.

Ako osmotrite druge iz ove, uravnotežene perspektive, shvatićete da su i oni ljudska bića, koja imaju svoja iskušenja u životu, baš kao i vi.

KLJUČ USPEHA – BITI SVOJ

Niko ne može da pobegne životnim patnjama, kao što su starenje, bolest i smrt. Koliko god da je čovek uspešan i bogat, njegov život se sastoji i od patnje. S te strane smo svi jednaki, i jedino što nam život može učiniti kvalitetnijim, jeste prihvatanje sebe, kvalitetni odnosi i svrha koja daje životni smisao.

Sve ovo nema nikakve veze s drugima, i zavisi samo od vas samih. Ne postoji nikakvo bogatstvo ili titula, koji vam to mogu doneti.

(Telegraf.rs / PsyshologyToday)