Nećete verovati šta će vam pomoći da prestanete da pušite!

Svako ko je probao da batali cigarete zna koliko je teško rešiti se ove opake navike. Zato je potrebno iskoristiti sve mogućnosti koje nam priroda pruža kako bismo se izborili s nesnosnim porokom

Pušenje je jedan od najtežih poroka koji postoje, iako ne izgleda tako. Od cigareta je zavistan ubedljivo najveći broj ljudi, u poređenju s bilo kojom drugom supstancom, a pored nikotina, najštetniji sastojci duvanskog dima su katran i ugljenmonoksid.

Uzimanje ribljeg ulja u obliku omega-3 masne kiseline odličan je saveznik u borbi protiv pušenja, tvrde naučnici sa izraelskog Univerziteta Haifa.

Oni su tokom istraživanja pušačima davali upravo te dodatke i zabeležili da su u proseku pušili 10 odsto cigareta manje, dok su oni koji su prestajali da puše osećali manju potrebu za cigaretama, piše Daily Mail.

Stvarano dejstvo omega-3 uporedili su s grupom kojoj su davali placebo, u kojoj ispitanici nisu smanjili broj popušenih cigareta na dan.

Nedostatak omega-3 masnih kiselina u je čest kod pušača, a to može oštetiti nervne ćelije i veze između nerava u delu mozga zaduženom za kontrolu želja, što objašnjava zašto ti dodaci mogu smanjiti potrebu za cigaretama.

- Dokazali smo da je omega-3 efikasan saveznik u borbi protiv pušenja, koji za razliku od brojnih drugih lekova nema nuspojava - rekla je autorka studije, dr Šeron Šenkar.

Preporučuje se i hrana koja sadrži omega-3 masne kiseline poput lososa, skuše, sardina, pastrmke, orašastih plodova, semenki suncokreta i maslinovog ulja.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)