DRAMATIČNO: Mutirao virus gripa, oboleće i oni koji su se vakcinisali!

Dominantan virus koji cirkuliše Evropom je virus A podtipa H3N2, poznat po tome što uzrokuje težu kliničku sliku i više komplikacija

Iznenadna mutacija virusa gripa mogla bi da znači da će u Srbiji biti na desetine hiljada obolelih, upozoravaju lekari!

Dominantan virus koji cirkuliše Europom je virus A podtipa H3N2, poznat po tome što uzrokuje težu kliničku sliku i više komplikacija. Posebno je zabrinjavajuće da je taj virus naknadno mutirao, pa zaštita protiv njega nije sadržana u ovogodišnjoj vakcini, koja neće biti dovoljno efikasna, pa je realno očekivati da će od gripa oboleti i osobe koje su se vakcinisale, piše Jutarnji list.

Širenju virusa  doprineće i niske temperature vazduha, pošto u hladnijim danima građani više borave u zatvorenim prostorima, gde se grip, koji se širi kapljičnim putem, lako prenosi sa osobe na osobu. Veći broj obolelih može se očekivati i početkom drugog polugodišta, kada đaci krenu u škole.

Vest o mutaciji virusa, krenula je iz SAD, a to je potvrdio i Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC). Radi se o tome da je došlo do promene u genetskom sastavu virusa H3N2.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)