MEDICINA BUDUĆNOSTI: Flaster koji kontroliše vaše zdravlje

Uskoro bi čekaonice lekara opšte prakse mogle da budu daleko praznije, jer su se na tržištu pojavili elektronski hanzaplasti koji prate vaše zdravstveno stanje

Profesor Džon Rodžers sa Univerziteta u Ilinoisu osmislio je elastične silikonske samolepljive flastere, tanke poput ljudske vlasi, koji imaju zadatak da prate svaku promenu zdravstvenog stanja kod pacijenata lečenih od različitih bolesti. U sebi oni sadrže elektronski mikročip kojim se mere otkucaji srca, temperatura, znojenje i ostali procesi u organizmu.

- Za razliku od kabastih aparata u bolnici, ovde je u pitanju je potpuno neinvazivna metoda zdravstvene kontrole, a pritom pacijent uopšte ne mora da napusti svoj dom i čeka na komplikovane medicinske procedure - poručio je doktor Rodžers, koji je ovaj specijalni elektronski hanzaplast razvijao više od decenije. Prvi modeli ovog neobičnog proizvoda spirali bi se s kože nakon prvog pranja, a najnoviji mogu da ostanu zalepljeni u proseku desetak dana kada se ljušte zajedno sa prirodnim obnavljanjem kože.

Svi podaci o telesnim promenama prenose se na moblini telefon ili računar, a u suprotnom smeru flasteri se mogu koristiti kao podrška u lakšem zarastanju manjih rana, ali i za kontrakciju mišića prilikom lakših povreda.

Nakon što uspešno prođu šira klinička testiranja, profesor Rodžers ima viziju da se ovi flasteri nađu u slobodnoj prodaji po ceni koja ne bi trebalo da prelazi 10 američkih dolara.

(Telegraf.rs)