VRLO LOŠE VESTI: Vaše omiljeno piće izaziva rak!

Svi mi, makar s vremena na vreme u posebnim situacijama, volimo sebe da počastimo čašicom omiljenog alkohola. Međutim, ma koliko da je jedno piće na dan dobro za zdravlje, s druge strane nas zbog njega podmuklo vreba najopakija bolest - kancer

Svi smo svesni toga, a naročito pušači, da pušenje cigareta izaziva rak, jer na svakoj paklici to jasno piše. No, da li ste vi znali da postoji veza između nastanka tumora i konzumacije alkohola? Nismo ni mi, a kako najnovija studija pokazuje, retko ko jeste.

Zapravo, nije ni čudo, jer nas proizvođači alkohola na svojim etiketama ne upozoravaju o ovako jezivim rizicima po naše zdravlje.

- Alkohol je naučno dokazani uzročnik karcinoma, ali javnost toga baš i nije svesna. Da stvar bude gora, u rizičnoj grupi nisu samo alkoholičari, već su i osobe koje redovno popiju po koju čašicu. U pitanju je sedam različitih vrsta tumora, a najčešći su rak dojke i kancer ždrela i usne duplje – kaže onkolog Sara Vilijams.

Alkohol je trenutno isključen iz EU propisa prema kojima je obavezno da na prehrambenim artiklima i gaziranim pićima pišu sastojci i hranljive vrednosti, uprkos tome što je Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala u grupu najrizičnijih okidača za rak.

- Neverovatno je to što je obavezno stavljanje upozoravajućih etiketa na kutije žitarica, ali ne i na alkoholna pića, koja ozbiljno mogu da ugroze naše zdravlje - istakao je Ijan Gilmor, predsednik organizacije AHA koja za cilj ima sprečavanje alkoholizma.

Kad bi stajali natpisi na alkoholnim pićima, svako bi mogao sam da donese izbor. Tako bi ljudi znali da treba ređe da konzumiraju alkohol i piju neke druge zdravije, napitke.

(Telegraf.rs)