Zašto kad pijemo alkohol stalno trčimo u WC da piškimo?

Iako tokom dana pijuckamo kafe, čajeve, sokove, vodu, jedemo supe i kuvana jela – čini se da naša bešika može da izdrži baš dugo bez pražnjenja. Međutim, uveče, čim popijemo pivo-dva ili neki drugi alkohol – odmah moramo u toalet. Evo zašto je to tako

Ukoliko često izlazite u provod, sigurno već iskusno znate da bi trebalo da odložite prvi odlazak u toalet što je duže moguće. Jer, svesni ste toga da kad jednom “otvorite diznu”, moraćete da trčkate svako malo.

Sigurno ste se pitali kako je moguće da se bešika napuni tako brzo, kad zapravo ne unosite ništa posebno više tečnosti nego inače, osim što je sada u pitanju alkohol. E pa, upravo u tome i jeste caka!

Kako objašnjava urolog Karl Krušelnički, kada konzumiramo alkohol, naš mozak smanjuje proizvodnju hormona ADH, antidiuretika koji inače usporava stvaranje urina i smanjuje potrebu za uriniranjem. Telo se prema tvrdnjama ovog doktora dobro drži do trećeg pića.

- Od tog trenutka sve kreće "nizbrdo". Počinje povećana proizvodnja urina u bubrezima i kreće sve češća potreba da se ide u WC. Zapravo, organizam počinje da dehidrira - objašnjava dr Krušelnički.

Znate li koliko dugo može da izdrži naša bešika, a da se ne upiškimo?

Ako se ne pazi, dehidracija može da dovede i do smrti. Međutim, ne pomaže ništa ako se svaka čašica alkohola "zaliva" čašom vode.

- Bešika je poput sunđera. Ako na već vlažan sunđer sipate vodu, on je neće upiti, već će sav višak da iscuri napolje. Telo će apsorbovati samo 30 do 50 odsto viška vode, dok ostatak ide niz WC šolju ili pisoar  - slikovit je doktor.

(Telegraf.rs / Daily Mail)