REŠENA MISTERIJA: Evo zašto Uskrs simbolizuju zec, jaja i otkud šunka u toj priči?

Tradicionalni i religijski običaji često imaju misteriozno poreklo, zato što potiču iz drevnih paganskih mitova koje smo zaboravili. Saznajte kako su nastali običaji na Uskrs

Na Uskrs hrišćani slave Vaskrsenje Isusa Hrista i to uz mnoštvo simbola koji imaju pagansko poreklo. Pozadina zeca, jaja i šunke prepuna je zanimljivih činjenica.

Iako je hrišćanstvo daleko najveća religija na svetu, ona je još uvek relativno mlada - stara je tek nešto više od dve hiljade godina. Zato nije neobično što su vernici na nju projektovali brojne i mnogo starije običaje iz drevnih religija i mitova.

Postoji više teorija o poreklu imena - Uskrs

Reč “Uskrs”, odnosno na engleskom jeziku “Easter”, gotovo sigurno ima paganske korene. Povezuje ju se s “Eoster” (ili “Eostre”), anglo-saksonskom boginjom proleća i novog života. Od nje ne dolazi samo ime, već i tradicija celomjesečnog slavlja povodom rođendana boginje.

Drugi istoričari smatraju da ime najvećeg hrišćanskog praznika dolazi od latinske fraze “hebdomada alba” koja u prevodu znači “bela nedelja”. Prema tradiciji, novi su hrišćani u Crkvu su primani krštenjem na Uskrs pri čemu su nosili belu odeću. Prema toj teoriji, fraza je evoluirala prvo u “eostarum”, pa u “Ostern” na nemačkom jeziku, odnosno “Easter” na engleskom.

Neki pak ime praznika povezuju s feničanskom boginjom plodnosti - Aštarta kojoj u vavilonskoj mitologiji odgovara boginji - Ištar.

Što se tiče našeg naziva “Uskrs” ili “Vaskrs”, on vuče korene iz staroslovenskog jezika, odnosno iz reči kojom se označavao rast i razvoj.

Odakle simboli zeca i jaja?

Simboli zeca i jajeta takođe imaju pagansko poreklo. Simbol zeca koji nosi jaja potiče iz jedne od legendi o boginji Eostre. Priča kaže kako je ona jednom u šumi naišla na ptičicu koja je od hladnoće umirala u snegu. Ona ju je pretvorila u zeca, kako bi je krzno zaštitilo od hladnoće.

No, kako je pre bio ptica, ovaj zeka je nastavio da nosi jaja. On ih je svake godine oslikavao i poklanjao boginji Eostre iz zahvalnosti što mu je spasila život. I tako smo došli i do porekla obojenih jaja.

Prema drugoj teoriji, ljudi su nekada smatrali da su zečevi hermafroditi i da kao takvi mogu da rađaju bez da izgube nevinost. Na taj način su zečeve počeli da povezuju sa bezgrešnim začećem Device Marije i na kraju sa Uskrsom.

Prema trećoj teoriji, tradicija bojenja jaja potiče iz Egipta. Kao i u mnogim drugim kulturama, u Egiptu se jaje smatralo simbolom plodnosti i blagostanja. I ne samo to, oni su verovali da se Zemlja doslovno izlegla iz - jajeta. Taj običaj kasnije se proširio svetom, a kombinacija više boja i crtanja po jajima pojavila se u srednjem veku.

Zašto se na Uskrs jede šunka?

Jeste li se ikada zapitali zašto se na Uskrs posvećuje i jede - šunka? Prema vavilonskom mitu, boginja Ištar je sa Valom, bogom Sunca, začela sina Tamuza. Njega je u šumi ubila divlja svinja, nakon čega je boginja narodu naredila da se svake nedelje jede svinjetina. Jednom godišnje obeležavala se njegova smrt čemu je prethodilo 40 dana posta.

(Telegraf.rs)