DA LI JE OVO NAJVEĆE OTKRIĆE U ISTORIJI MEDICINE: Naučnici pronašli način da "ubiju" rak?!

Naučnici su otkrili protein koji “ubrzava” imuni sistem tako da može da se izbori sa bilo kojim oblikom raka ili virusom koji postoji

Ovo otkriće naučnika Imperijalnog koledža u Londonu neki nazivaju “prelomnim trenutkom” u borbi protiv raka, a lekari sada prave gensku terapiju zasnovanu na ovom proteinu. Početak lečenja ljudi ovom novom revolucionarnom metodom očekuje se 2018. godine.

- Ovo je veoma uzbudljivo, jer smo pronašli potpuno nov način da koristimo imuni sistem za borbu protiv raka – kaže profesor Filip Ešton Rikard sa odseka za imunobiologiju koledža.

Naučnici ističu da bi otkriće ovog proteina moglo da označi početak revolucije u lečenju jednog broja tumora.

- Ovo je potpuno nov protein. Niko ga ranije nije ni video, niko nije bio svestan da on postoji. On izgleda i ponaša se drugačije od svih drugih proteina - piše u saopštenju tima naučnika.

Protein, nazvan LEM (lymphocyte expansion molecule), ubrzava širenje “T ćelija” imunog sistema ljudi, stvaranjem velike količine energije. T-limfociti su poznati i kao ćelije-ubice, jer ubijaju ćelije raka, viruse, bakterije...

Naše telo i samo “podiže temperaturu” kad obolimo – i onda sledi “poplava” T-ćelija, ali ono ubrzo ostane bez “goriva”. Upravo ovo gorivo LEM protein, tvrde naučnici. Kad se on ubaci u organizam, T-limfociti nadiru u tolikim brojevima da nijedan rak ne može da izdrži njihov nalet.

LEM takođe izaziva porast u “sećanju” imunog sistema, koji onda uspeva da prepozna tumore i viruse s kojima se ranije susreo, i tako se smanjuju šanse da će se one opet vratiti u organizam.

Naučnici su prve, uspešne, eksperimente uradili na miševima, a sada rade na razvoju terapije kojom bi T-ćelije pacijenata bile obogaćene LEM proteinom, a zatim ubrizgane nazad u organizam.

Ukoliko ovaj pronalazak bude izdržao test vremena i kliničkih ispitivanja, rak bi se ubuduće lečio jačanjem imunog sistema, umesto hemioterapijama, zračenjem i operacijama.

(Telegraf.rs / Telegraph)