Da li su i vama hrana i piće u avionu drugačijeg ukusa nego na zemlji?

Mnogi su primetili da, ako nešto pojedu ili popiju tokom leta avionom, imaju utisak da je hrana ili piće promenilo svoj ukus. Drugi se non-stop žale kako je ponuda koju serviraju avio-kompanije bljutava. To je navelo naučnike da izvide u čemu je stvar

Istraživači američkog Univerziteta Kornel su primetili da buka tokom vožnje avionom može da utiče na percepciju hrane koju jedemo.

Šta nam rade meso, šećer i so?

Istraživanje je doprinelo razumevanju takozvane multisenzorne percepcije i pokazalo je da i zvučni podražaji imaju ulogu u doživljaju ukusa.

Konkretno, primećeno je da zvukovi putničkih aviona, koji često prelaze 85 decibela, utiču na smanjenje osetljivosti na slatko i na povećanje osetljivosti na takozvani "peti ukus" koga mnogi opisuju kao puni, mesni ukus.

- To saznanje moglo bi da pomogne u prilagođavanju jela koja se poslužuju u avionima, a koja putnici često kritikuju - kažu stručnjaci.

Neke kompanije tu činjenicu već uzimaju u obzir pa je tako, na primer, jedna nemačka aviokompanija primetila je da je među putnicima sok od paradajza pođednako popularan kao i pivo.

Istraživanje toga je pokazalo da pritisak u avionima utiče na ukus soka od paradajza. Međutim, istraživanje nudi dodatno objašnjenje, a to je da je za sok od paradajza poznato da sadrži aminokiselinu glutamat koja utiče na "peti ukus" pa prijatan ukus tog soka dolazi do većeg izražaja tek u avionu.

(Telegraf.rs / Tanjug)