Evo šta se stvarno dešava u vašem telu kad pijete! I kakve to ima veze sa seksom!

Verovatno mislite da nema nikakve štete u tome ako se povremeno napijete ili pijete umereno (a to nikad nije baš umereno), međutim, prevarili ste se...

Samo jedan gutljaj piva, vina ili žestokog pića ostaje u organizmu dva sata. Nakon što brzinom munje uđe u vaš krvotok, "dodiruje" gotovo svaki organ i sistem organa u telu.

Mozak

Suprotno uvreženom mišljenju, alkohol zapravo ne ubija ćelije mozga, tvrdi dr Dejvid Sak, ali dodaje kako "žestina" podiže nivo neurotransmitera koji kontrolišu raspoloženje, percepciju i ponašanje.

Alkohol utiče na područja mozga kao što je mali mozak - kontrolna stanica za ravnotežu i koordinaciju - i moždane kore koje su zadužene za razmišljanje, pamćenje i učenje - ističe dr Kimberli Valicer, zamenica direktora Istraživačkog instituta za bolesti zavisnosti na Univerzitetu u Bafalu dok su istraživači sa Univerziteta u Mičigenu otkrili kako amigdala - područje mozga za strah i ljutnju - nakon samo jednog pića slabije reaguje na preteće događaje, što potencijalno objašnjava zašto ste "pod gasom" skloni riskantnom ponašanju.

Koža

Alkohol kvari vaš ten, objašnjava dermatolog Dejvid Bank. Alkohol širi krvne sudove i tako ih čini podložnijima pucanju pa oči deluju "krvavo", a koža gubi rumeni izgled. Takođe, upravo zbog toga srce pumpa više tečnosti u okolna tkiva kako bi te alkoholom proširene arterije i vene izbalansirao, ostavljajući vas s otečenim licem.

Mišići

Možete vežbati dan-noć, ali ako se nakon toga "ubijete" u kafiću, nikad nećete razviti veće bicepse, tricepse i ostale mišiće. Alkohol se poigrava s vašim hormonalnim i upalnim reakcijama na vežbanje, što telu otežava oporavak oštećenih proteina i izgradnju novih. Stoga umesto za hladnim pivom, neposredno nakon vežbe, posegnite za proteinima i ugljenim hidratima i bezalkoholnim pićem.

Srce

Umereno ispijanje alkohola može da zaštiti vaše srce, jer unosite polifenole iz alkohola koji blagotvorno deluju na krvne sudove ili povećavaju nivo HDL (dobrog holesterola) - tvrdi dr Kirsten Melig, sa Univerziteta u Geteborgu (Švedska), ali ipak upozorava da se to blagotvorno dejstvo odnosi samo na 15 odsto populacije sa određenim genetskim profilom.

Stomak

Pet pića, ili više, u otprilike dva sata muškarcima povećava opasnost od sindroma propusnosti creva što znači kako štetni toksini i bakterije iz vašeg probavnog sistema "cure" u krvotok, što zahteva reakciju imunog sistema koja na kraju može da dovede do bolesti jetre i brojnih drugih zdravstvenih tegoba.

U manjim količinama, alkohol nadražuje vaš želudac, povećava nivo kiselosti i opušta mišiće na kraju jednjaka uzrokujući gorušicu.

Penis

Danski naučnici tvrde kako ispijanje svega pet pića nedeljno smanjuje ukupni broj spermatozoida i procenat "dobrih" plivača među njima.

Ukoliko vam treba čaša vina za podizanje raspoloženja, ali imajte na umu kako sve više od toga može dovesti do potpune katastrofe u krevetu - poručuje dr Sak, dok njegovu tvrdnju potkrepljuju i indijski naučnici koji procenjuju da tri četvrtine muškaraca zavisnih od alkohola ima najmanje jednu seksualnu tegobu. Kao primer navode manjak želje za seksom, erektilnu disfunkciju ili prevremenu ejakulaciju.

(Telegraf.rs / PortalOko)