OVAJ RAK JE NAJVEĆI UBICA SRPSKIH MUŠKARACA: Povedite računa, posle je kasno!

Najveći faktori rizika za dobijanje raka su genetika i pušenje, u zavisnosti od toga koja vrsta kancera je u pitanju

Često se priča o svesnosti kad je u pitanju rak dojke, ali jednako je važno osvestiti i muškarce o rizicima od dobijanja raka prostate ili drugih oblika kancera koji pogađaju jači pol.

Ako ste mislili da pušenje izaziva SAMO rak pluća, grdno ste se prevarili! (VIDEO)

- U Srbiji godišnje oko 17.000 muškaraca oboli od raka, a najčešće vrste su rak pluća, rak debelog creva, rak prostate i rak mokraćne bešike - kaže mr sc. med. dr Ana Jovićević sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, a piše "Blic".

Taj broj obolelih raste već nekoliko decenija. Negatvnu statistiku pokušava da pobedi lečenje koje postaje sve uspešnije.

- Produžava se život obolelih zahvaljujući uspešnoj kontroli bolesti raznim postupcima u dugom vremenskom periodu. Sve je više izlečenih pacijenata koji zahtevaju doživotnu kontrolu - dodaje doktorka.

Genetika prednjači na listi faktora rizika za pojavu raka prostate i debelog creva, dok pušenje nosi etiketu vodećeg faktora rizika za rak pluća i mokraćne bešike.

- Rizik za rak prostate se povećava sa godinama starosti. Ista situacija je i sa rakom debelog creva, najveći broj slučajeva otkriva se posle 50. godine - ističe doktorka.

Rak debelog creva može da se okarakteriše i kao podmukla vrsta. Dok uporni kašalj, otežano, učestalo mokrenje i pojava krvi u mokraći mogu mogu da najve ostale tri vrste raka, ovaj tip kancera često u početnim fazama ne daje nikakve simptome. Da smo postali žrtve bolesti, otkriva pojava krvi u stolici, promene u pražnjenju creva i bol u donjem delu stomaka.

Četiri najzastupljenije vrste raka među muškom populacijom u našoj zemlji susreću se na polju prevencije.

- Najznačajnije mere prevencije raka mokraćne bešike su prevencija pušenja, ishrana bogata voćem i povrćem i sprečavanje izloženosti hemijskim kancerogenima, koji su zastupljeni u industriji boja, gume i kože - savetuje doktorka.

(Telegraf.rs / Blic / Jelena Milenković)