ONA VIŠE NEMA SIDU: Iako ne pije lekove, ova devojka je medicinski fenomen!

Jedna tinejdžerka iz Francuske uspešno je suzbila HIV iz jednog prostog razloga. Saznajte kojeg

Osamnaestogodišnja devojka iz Francuske koja je po rođenju zaražena HIV-om, već 12 godina ne pije lekove, a virus u njenom organizmu i dalje je u remisiji.

HIV pozitivne osobe diskriminisane u Srbiji

U medicini, remisija je stanje odsustva aktivnosti bolesti ili prolazno popuštanje nekih simptoma kod pacijenata.

Njene rezultate, koji predstavljaju prvi svetski izveštaj o dugoročnoj remisiji HIV-a kod deteta, predstavili su doktori na MRS konferenciji u Vankuveru.

Osamnaestogodišnjakinja je rođena 1996. godine, a HIV-om je pred sam kraj trudnoće ili tokom porođaja zaražena od majke.

Kada je imala samo tri meseca primila je četiri terapije antiretrovirusnih lekova, a njena porodica je nakon što je napunila šest godina odlučila da prekine s lečenjem.

Iako su doktori upozorili da bi to moglo da se promeni, 12 godina kasnije, nivo virusa u njenoj krvi bio je toliko nizak da ga nije bilo moguće izmeriti.

Ističu da je ovo jedan od najboljih dokaza prednosti ranog lečenja HIV-a, te da je ovo prvi dokumentovani slučaj koji prikazuje dugoročno odsustvo virusa.

Doktor Asier Saez-Cirion, iz Instituta Paster u Parizu, rekao je da osamnaestogodišnjakinja živi sasvim normalnim životom.

- Njen slučaj je jedinstven, ali je ostao nezapažen, čak i među lekarima u Francuskoj - rekao je Cirion.

Profesor Šeron Levin, sa Univerziteta u Melburnu, rekao je da slučaj francuske tinejdžerke treba da bude jasna stimulacija za primanje antiterapije što je pre moguće.

- Ovo je inspirativna priča za sve nas koji radimo u ovoj oblasti, a i za sve one koji žive sa HIV-om - rekao je on.

Dodao je da je ovaj slučaj izuzetno važan zbog toga što unapređuje napore naučnika u pronalaženju leka za HIV.

(Telegraf.rs / Klix)