REVOLUCIONARNO: Stigla je sperma iz epruvete!

Ovo bi moglo da bude rešenje za sve neplodne muškarce širom sveta. Sperma iz epruvete nije sintetička, već ima genetski materijal osobe koja nije sama u stanju da proizvede spermatozoide

Francuski naučnici tvrde da su uspeli da naprave funkcionalan ljudski spermatozoid u laboratoriji. Ovo otkriće moglo bi da promeni hiljade ljudskih sudbina.

Ova, laboratorijski proizvedena sperma mogla bi da pomogne neplodnim muškarcima ili mladićima obolelim od raka. U naredne četiri godine će se ispitati da li to zapravo može da funkcioniše, kažu naučnici.

Međutim, oni kažu da je u ovom trenutku nemoguće znati kakav će biti kvalitet tako proizvedenih spermatozoida i da li će oni zaista moći da oplode jajnu ćeliju, ali to ostaje da se ispita u studijama koje slede.

Tim naučnika je prvo uradio biopsiju testisa, a ćelije su zatim stavili u bioreaktor i uzgajali ih dok nisu dobili spermatozoide.

- Uspeli smo da napravimo priličnu količinu zrele sperme koja bi mogla klinički da se upotrebi – rekao je dr Filip Duran za "Independent on Sunday".

One rekao da je sledeći korak da pokušaju da oplode ženku zamorčeta ovako dobijenom spermom, da vide da li će uspeti da se razvije plod.

- Ovaj metod bi se prvo primenio na mlade ljude obolele od kancera, tako što bi se od nerazvijenih ćelija prvo razvila zrela sperma, a zatim zamrzla kako bi se očuvala. Ova tehnologija bi mogla da pomogne i brojnim neplodnim muškarcima širom sveta, čija neplodnost ne može da se tretira ni na jedan drugi način – kaže Mari-Helen Perard, jedan od istraživača.

S druge strane, brojni naučnici sumnjaju u ove tvrdnje.

- To je preambiciozna tvrdnja i dok ne vidim objavljeno istraživanje jako sam skeptičan. Jedina dostojanstvena stvar koju mogu sada da urade jeste da nam svima pokažu dokaze – rekao je Alen Pakej, profesor na Šefild univerzitetu.

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na www.eklinika.rs.

(Telegraf.rs / DailyMail)