Evo šta NE SMETE da jedete i pijete kad vas BOLI GRLO! A nije sladoled

Upala grla je baš nezgodna stvar. Zato, da vam ne bi bilo samo još gore, bolje nemojte da ga dodatno mučite

Kad dođe zima, mnogi pate od kojekakvih faringitisa, laringitisa, tonzilitisa, gnojih angina – što su sve rogobatni medicinski nazivi za različite tipove bolnih upala grla.

Izlečite upalu grla i krajnika za 4 sata! (RECEPT)

PROMUKLI STE? BOLI VAS GRLO? Lekovi se nalaze u vašoj kuhinji!

Do zapaljenja grla dolazi usled bakterijskih ili virusnih infekcija ždrela, a vrlo često su simptomi povezani sa drugim respiratornim problemima, kao što su upala sinusa ili bronhitis.

Peckanje, grebanje, osećaj knedle u grlu i otežano gutanje samo su neki od simptoma upale grla. Nažalost, pojedine namirnice koje unosite dok ste bolesni mogu samo da vam otežaju simptome.

Evo šta bi bilo bolje da izbegavate:

Bilo šta vruće

Iako osećaj toplote upaljenom grlu veoma prija i imate utisak da se nakon čaja ili supice simptomi povlače, to vam baš i nije pametno. Nažalost, pretopli čajevi, vrela supa i druga zagrejana hrana mogu samo dodatno da pojačaju bol, a pritom i da oštetiti upaljeno tkivo ždrela. Sačekajte da se pripremljena hrana i piće malo prohladi i postane prijatna za gutanje.

Kiselo

Kiselina nikako nije prijatelj vašeg upaljenog grla i može dodatno da pogorša neprijatne simptome peckanja, grebanja i bola. Izbegavajte voće i voćne sokove koji sadrže veliku količinu kiseline (pomorandža, limun, grejpfrut). Isto važi i za salate sa sirćetom i zimnicu.

Slano

Iako grgoljanje vode s morskom soli značajno pomaže kod bolova u grlu, preslana hrana ima potpuno suprotan efekat. Velike količine soli nagrizaju tkivo ždrela i mogu samo da vam naprave gore. Izbegavajte slane grickalice i brzu hranu poput prženih krompirića i hamburgera.

Ljuto

Premda je ljuta i začinjena hrana dobra za sluznice i može da pomogne da se sinusi otčepe to nije slučaj i kod bolova u grlu. Baš kao i kod kisele ili slane hrane i ljuti začini mogu pojačati simptome upale grla. Začine kao što su tabasko, čili, feferone ili biber trebalo bi da izbegavate dok upala ne prođe.

Suva hrana

Upaljeno grlo vrlo je osetljivo na spoljne nadražaje, pa čvrsta i oštra hrana koju gutamo može dodatno da pogorša simptome. Izbegavajte čips, žitarice i orašaste polodove, ali hleb s tvrdom i hrskavom koricom.

(Telegraf.rs / Zadovoljna)