Čupate SEDE iz kose? Evo šta će da vam se desi zbog toga

Raste vam prva seda. Da li seda dlaka označava sreću? Evo da li treba da je iščupate ili ne

Koliko ste se puta zapitali kada ugledate sedu dlaku da li iznenada starite? Da li čupate sede dlake iz tog straha ili kako biste sačuvali svoju lepotu?

Evo šta treba da jedete ako nećete da prerano OSEDITE

Imala je preko 80 godina i nijednu sedu! Tajna je u ovom napitku (RECEPT) (VIDEO)

Ukorenjeno je mišljenje da sede dlake nije pametno čupati da ne bi izraslo mnogo više sedih. Ali, to je najobičniji mit, piše Today,

- Ništa loše neće da se  dogodi ako iščupate sedu vlas s glave. Ali vam neće doneti ni puno dobrog. Čupanje sedih privremeno pomaže da se reši problem, jer je folikul iz kog raste dlaka i dalje živ, pa će iz njega da izraste nova seda dlaka i da zameni onu koju ste iščupali. Ne treba da se brinete da će u blizini iščupane dlake da izraste još više sedih. To je mit, jer svaka dlaka raste iz jednog folikula i nema dodira sa drugom - kaže Šuler.

Ipak postoji i jedna dobra vest:

- Ako ste ipak odlučili  da čupate sede dok ih imate malo, moglo bi da se dogodi da nova dlaka koja izraste bude koju nijansu tamnija od prethodne. To je zato što melanogeneza, proces u kome se u folikulu stvara pigment koji daje boju vlasima, nije stalna od dlake do dlake - kaže Šuler.

Ako ste "ozbiljni čupač" dlaka, mogli biste da oštetite folikul na način da više ne proizvodi dlake.

- U tom slučaju nećete imati nikakvu kosu - kaže Šuler.

Treća opcija je da ignorišete pojedinačne sede sve dok vam se kosa ne ujednači i s godinama postane predivna.

(Telegraf.rs)