MIZOFONIJA: Kad i najtiši šum dovodi do ludila!

Za druge neprimetna svakodnevna buka – zvuci žvakanja, grickanja, mljackanja, sisanja, gutanja, cvrckanja zuba, šuškanja kesom, zveckanja escajga, zviždukanja, piskutavog „š“, glasnog disanja, kloparanje papuča – za neke ljude predstavlja pravo mučenje

Mizofonija, odnosno mržnja prema šumovima, stanje je koje pogađa veoma mali broj ljudi. Porodica i prijatelji osobe koja pati od ove vrste neurološkog poremećaja slušnog aparata često ne mogu da razumeju zbog čega se diže tolika drama kad oni ne prave nikakvu stvarnu galamu.

Britanska studentkinja Ema Ril već godinama pati od ovog poremećaja i ona naprosto nije u stanju da podnese zvuk žvakanja, gutanja i disanja koji proizvode drugi ljudi. Ona maltene nije u stanju ni da ide na predavanja, jer postaje užasno napeta kada njene kolege pored nje krenu da šuškaju, klikću olovkama ili glasno tipkaju po tastaturi, a najgore joj je kad je neko u amfiteatru prehlađen. Ukoliko ova neprimetna buka ne prestane u kratkom roku, Emina uznemirenost i nervoza polagano prelaze u bes i ona u jednom trenutku mora da napusti prostoriju, kako ne bi fizički nasrnula na sirotog kolegu koji zapravo nije ni kriv ni dužan.