Besni ste kad ste gladni? Ne brinite, niste poludeli!

Odrastao čovek od sebe očekuje visok stepen samokontrole. Ipak, medicinari kažu da postoje situacije kada to nije ostvarivo i to sa razlogom

Ukoliko ste primetili da se ponašate agresivno kada ste gladni, ne treba da se brinete, jer je to sasvim normalna stvar. Glad direktno utiče na smanjenje šećera u organizmu i zbog toga gubite energiju, što izaziva bes.

BESNI STE NA ŠEFA, DRŽAVU ILI PARTNERA? Evo zašto je to ODLIČNA STVAR!

Anti-bebi pilule mogu da vam poremete mozak

Kada ste gladni, mozak šalje vašem organizmu signal da treba da zadovolji ovu potrebu. Ako to zanemarite, stavljate telo u nepovoljnu situaciju, jer se javlja agresivnost.

Naučnici su objasnili da je to normalno, piše Life Hack.

Sve što pojedete, pretvara se u hranljive materije, koje se kreću putem krvi, čime se omogućava da ih apsorbuje svaka ćelija organizma kojoj su potrebne. Tkivo se tako hrani, a mozak prepoznaje sitost, što uslovljava normalno funkcionisanje organizma. Na taj način je nivo energije dovoljan.

Ako ne zadovoljite potrebu za hranom, sve ove funkcije slabe, a vi tada neminovno osećate gubitak energije. Vid vam se muti, osećate malaksalost, imate usporene funkcije i govora i mišljenja i kretanja.

U ovaj proces je direktno uključena glukoza.

Kada nivo glukoze padne, mozak to prepoznaje kao opasnost za egzistenciju. Ovo podrazumeva poremaćaj lučeja adrenalina, koji utiče na stanje nervnog sistema. Javlja se uznemirenost, u vidu besa i agresivnosti.

Prema analizi stručnjaka, mozak mogo teže od drugih organa reaguje na smanjen nivo glukoze.

Zbog svega ovoga, neophodno je da što manje dovodite sebe u stanje potencijalne gladi kada ste u društvu ili na poslu. Može da vam se desi da iznenada "puknete" na nekog iz okruženja, čak i da fizički agresivno odreagujete, čime iznenadite sami sebe. Ni vi, a ni vaše okruženje ne pripisuje takvo ponašanje vašoj ličnosti.

Treba da znate da to i nije vaša ličnost, kao i da niste ludi, već da se samo radi o trenutnim fiziološkim funkcijama, koje su nastale usled gladi.

(Telegraf.rs)