OPREZ: Lekovi za smirenje neće oterati probleme!

Kako bi ublažili svakodnevni stres, oko 60 odsto muškaraca i žena uzrasta od 25 do 50 godina povremeno ili redovno koristi lekove, alkohol ili narkotike, ne shvatajući da ublažavanje simptoma nelagode ne može previše da utiče na povoljno razrešenje krizne situacije u kojoj su se našli

Svi ljudi koji žive u većim gradovima su pod stresom i veoma često, zbog problema na poslu, u školi ili u porodici, javljaju se emocionalna nestabilnost, napadi panike, depresija, uporne nekontrolisane misli, stalno vraćanje na uznemiravajuću situaciju, nesanica... Iz raznih razloga koji su povezani s upotrebom sedativnih preparata - predoziranje, suicid, nesrećni slučaj - umrlo je mnogo poznatih ljudi, među kojima su Merilin Monro, Majkl Džekson, Elvis Presli.

Do 20. veka uobičajeni način za otklanjanje uznemirenosti bilo je konzumiranje alkohola, što predstavlja verovatno najstariji način za smirivanje. Sve do 50-ih godina prošlog veka uznemirenost se lečila solima broma i barbituratima, ali 30-ih godina prošlog veka naučnici su otkrili da upotreba bromida ima mnogo neželjenih dejstava i da može da izazove toksično trovanje.