Evo zašto su prehlade opasnije ako ste pušač

Pušači, ako mislite da sačuvate ovo malo zdravlja što vam je ostalo, bacite cigarete

Medicinski fakultet Jejl univerziteta je objavio rezultate najnovijeg istraživanja koje dokazuje da je prehlada kod nepušača prolazna, a da pušači obično navuku gadne posledice.

Prehlađeni ste? Nije ni čudo kad svaki dan PIPATE ovu štrokavu stvar punu BAKTERIJA I VIRUSA

PUŠITE? Nije pitanje DA LI ćete dobiti rak, već KAD i koju vrstu!

Neki virusi u korelaciji sa dimom cigareta mogu da stvore ozbiljna oštećenja na plućima.

Kada je grip u pitanju, pušači spadaju u rizičnu grupu, jer često završe sa teškom upalom pluća, što može da ima i smrtni ishod. Ovo su rezultati poslednje epidemije influence.

Još tragičnije je što se kod dece kao pasivnih pušača lako razvija respiratorni sincicijalni virus, koji može trajno da ošteti bronhije i pluća.

Naučnici sa Jejla su izvršili eksperiment na miševima, koje su izložili duvanskom dimu dve cigarete dnevno u periodu od dve nedelje istovremeno dok su bili izloženi i virusu gripa.

Rezultati su pokazali da su miševi preležali grip, ali da su posledice bile katastrofalne, pogotovo po njihove mišiće. Naime, miševi otrovani duvanskim dimom su imali intenzivnije simptome gripa, a kao posledicu su povukli teško oštaćanja mišića. Njihov imuni sistem je bio urušen i postojala je opasnost da ih prva sledeća pehlada pokosi, i to smrtno.

- U narednom periodu će se posmatrati i testirati stanje ljudi koji puše, a boluju od gripa. Neophodno je pronaći jasnu vezu da bi se moglo preventivno reagovati i da bi se sprečili smrtni ishodi u ovakvim slučajevima - kaže autor studije dr Džek Elijas.

Oni su na tragu molekularnim putevima koji vezuju dim i influencu i čine je pogubnom.

Pogledajte šta najčešće ubija Srbe.

(Telegraf.rs)