Imaju 100 godina, u braku su 78, a njihov recept za večnu ljubav ima samo 2 sastojka! (FOTO)

Mori i Beti Markof proveli su skoro osam decenija u braku i još se vole, mada oni više vole da kažu da se brinu jedno o drugom i iznad svega - poštuju

Ovaj par stogodišnjaka u braku je skoro osam decenija, a sada je odlučio da celom svetu otkrije tajnu za dugotajan i srećan brak - uprkos tome što jedno drugom nikada nisu rekli "Volim te".

Baka Mildred ima 103 godine, a tajna njene dugovečnosti će vas oduševiti! (VIDEO)

Baka Ema je doživela 117. godinu života! Njena tajna je u ovoj stvari koju jede SVAKI DAN (FOTO) (VIDEO)

Mori i Beti Markof iz Los Anđelesa u braku su tačno 78 godina i kažu da za uspešnu bračnu zajednicu ne postoji neka velika tajna, ništa drugo osim tolerancije i poštovanja.

- Samo ne treba dozvoliti da se svako nezadovoljstvo pretvori u ljutnju. Tolerancija i poštovanje. Mori nikada nije koristio reč "ljubav", ja jesam, ali i oboje smo preduzimali akcije u skladu sa ljubavlju - izjavila je Beti (100) za Observer, a prenosi Independent.

Kada je Mori (103) upitan zašto nikada nije rekao svojoj ženi da je voli, odgovorio je: - Za mene je ljubav posesivna, ona kontroliše i zahteva. Reč koju bih ja radije koristio jeste "briga". Brinete se o ljudima. Briga za mene ima mnogo dublje značenje.

A zatim je dodao: - Ljubav je ezoterična reč. A ljudi je često korsite da označe nešto što vole da rade rukama, na primer volim da igram tenis itd. Ja sam stalno grlio i stalno ljubio Beti, bilo mi je mnogo stalo do nje.

Ovaj par venčao se u Njujorku 1938. godine, a sada će se pojaviti u knjizi nemačkog fotografa Karsten Tormelen "Stariti dostojanstveno", koja dokumentuje priče stogodišnjaka.

Oni su jedini par koji se pojavljuje u knjizi i kažu je čudno nadživeti sve u svojoj zajednici.

Mori smatra da je to tako retko i svima poručuje: - Mi smo veoma srećni. Najbolje što mogu svima da poželim jeste naša sreća.

Naravno, telo ima ograničen rok trajanja. Mori je preživeo srčani udar dan pre svog 99. rođendana, kada mu je ugrađen pejsmejker, ali i on Beti imaju neobičnu životnu energiju i vitalnost, što verovatno duguju i zdravoj ishrani: Beti i dalje pohađa kurs za pripremanje obroka od proteina i povrća.

I najvažnije: par već nekoliko decenija svakoga dana pre doručka ide u šetnju oko jezera.

Oni kažu da je jedna od najčudnijih stvari vezana za starenje kada vaša deca postanu penzioneri. Njihova ćerka živi u istom bloku kao i oni, tako da kad jedno od njih umre, ono drugo neće biti samo.

- Posle 78 godina mogu da kažem da nismo napravili grešku. Imali smo svoje uspone i padove, ali još uvek smo ovde, i to zajedno - priča Mori držeći ruku na kolenu svoje supruge.

(Telegraf.rs)