Otkrivamo kako da bezbedno uklonite krpelja (VIDEO)

Krpelj mora da se ukloni što pre, proceduru ne treba odlagati, jer samo jedan ujed može da izazove veliki broj različitih oboljenja

Ne zaboravite da pregledate sebe, decu, ali i ljubimce svaki put kada duže vreme boravite u prirodi, jer krpelji su najbrojniji u proleće i leto.

Ne prenose samo KRPELJI opaku bolest! Evo kako još možete da se zarazite

KRPELJI PRENOSE OPASNE BOLESTI: Ako vas je ugrizao, morate ga izvaditi u roku od 24 sata, evo i zašto

Najčešće se uhvate na mestima gde je koža vlažna i mekana – stomak, prepone, pazuh, iza ušiju, potiljak, vrat, dojke, a kod dece i glava. Hrane se krvlju, pa zato mogu preneti brojne zaraze - Lajmsku bolest, virusni meningoencefalitis, tularemiju, erlihiozu. Brzo uklanjanje je jako važno zbog smanjivanja mogućnosti zaraze.

Krpelj se odstranjuje pincetom tako što se približi što više glavi i povuče bez okretanja. U slučaju da glava ostane u koži može se ukloniti sterilnom iglom. Uvrtanje se izbegava, jer mogu da zaostanu delovi krpelja prilikom istog. Ukoliko se desi da delovi krpelja ostanu u koži, ne treba paničiti jer oni najčešće nisu zarazni.

Izbor obuće i odeće

Preporučuju se dugi rukavi, pantalone uvučene u čarape, zatvorene cipele, svetlija odeća (krpelj se teže vidi na tamnom) i materijali bez dlačica (poput vune i flanela) jer se na njih krpelj teže prihvata.

Ljudima koji često borave u prirodi preporučuje se vakcinacija protiv krpeljnog meningoencefalitisa. Vakcinisati se mogu i deca starija od godinu dana. Prvu dozu najbolje je primiti zimi, drugu od mesec do tri nakon prve, a treću od devet do 12 meseci nakon druge. Zaštita traje tri godine.

(Telegraf.rs)