Bejbi bum u godini zmaja

Prema kineskom kalendaru godina zmaja počinje narednog ponedeljka, 23. januara, a ljudi na Tajvanu i širom Azije veruju da su bebe rođene u dvanaestoj godini zodijačkog kruga obdarene čudesnom srećom i snagom

Akušerska odeljenja bolnica na Tajvanu, jednoj od zemalja sa najnižim prirodnim prirštajem, ovih dana prepuna su zbog takozvanog bejbi buma godine zmaja.

- Ovakve scene u bolnici nismo imali već godinama –  reakcije su zaposlenih.

Od davnina se godina zmaja smatrala podsticajnom za rađanje. Poslednja godina zmaja bila je 2000. i tada je stopa novorođenčadi porasla na 1,7 na jednu Tajvanku, u odnosu na 1999. godinu, kada je bilo 1,5.

- Iako sam mislila da je jedno dete dovoljno, dolazi godina zmaja i ja vrlo uzbuđeno isčekujem rođenje bebe – izjavila je tridesetdvogodišnja službenica Ostin Ceng.

Tridesetogodišnja Chu Hong-min, koja kroz četiri meseca očekuje rođenje ćerke, iako presrećna što će ona biti rođena u znaku zmaja, strahuje da će njena ćerka u budućnosti morati da se suoči sa većom konkurencijom. Dodala je i da je veliki broj njenih prijateljica ili u drugom stanju ili planira da ostane.

Godina zmaja završava se 9. februara 2013. godine.

(Tanjug)