TUGA BOŽIJA: Današnju decu je blam da čitaju knjige!

Savremeni klinci knjige, časopise i stripove čitaju manje nego pre sedam godina, jer im slobodno vreme odlazi na druge aktivnosti. Verovali ili ne, ovo ne važi samo za štiva koja su odštampana na papiru, već i za sadržaje u elektronskom formatu

Najnovije istraživanje britanskog Nacionalnog fonda za pismenost, koje je sprovedeno na 21.000 dece i mladih krajem prošle godine, pokazalo je da mališani danas mnogo ređe čitaju i stripove, magazine i sajtove. Takođe, 17 odsto onih koji vole da čitaju priznaju da ih je sramota da ih društvo vidi sa knjigom.

Istraživanje je pokazalo da jedan deo ispitanika ipak uživa u čitanju, ali da je više onih, oko 54 odsto, koji radije gledaju TV nego što se u svoje slobodno vreme maše za roman. Od onih koji čitaju, njih 47,8 procenata čita fikciju, što je manje nego 2005. godine, kada je 51,5 odsto njih čitalo romane.

Studija je pokazala i da 57 odsto ispitanika rado čita šarene novine, što je veliki pad sa 77,5 odsto 2005 godine. Polovina ispitanika čita i veb-sajtove, dok je pre sedam godina taj procenat bio veći - 63,8 odsto. Kada je reč o stripovima, njih čita 27,9 odsto mladih, što je priličan pad sa 50,6 procenata 2005.