SAČUVAJTE PAMET: Hrana koja pospešuje rad mozga

Zdravlje je oduvek predstavljalo najveće ljudsko bogatstvo ali ga, do sada, nikada teže nije bilo sačuvati. Živimo u svetu koji obiluje štetnim materijama i upravo zbog toga, savremeni čovek mora da razmišlja konstantno u pravcu očuvanja svog zdravlja

Ovoga puta posvetićemo se očuvanju mozga i moždanih funkcija kao i ishrani koja pospešuje njegovo efikasno funkcionisanje. Nedavna istraživanja dokazala su da konzumiranje ovih 6 namirnica sprečava usporavanje rada najpametnijeg ljudskog organa.

Omega 3 masne kiseline

Konzumiranje ribe, naročito lososa, odličan su izvor masnih kiselina koje pospešuju moždane funkcije i smanjuju depresiju.

Zeleni čaj

Konzumacijom zelenog čaja efikasno se poboljšava proces razmišljanja a njegov efekat povezan je sa kofeinom koji ovaj čaj sadrži u sebi.

Orasi

Antioksidansi u orasima smanjuju rizik od mnogih oboljenja među kojima i od čuvene Alchajmerove bolesti.

Čokolada

Nekoliko istraživanja pokazalo je da je čokolada izuzetno poželjna za mozak i da je treba konzumirati češće. Naravno, bitno je da čokolada bude tamna, odnosno da bude sa što većim procentom kakao udela.

(Tamara Milić / mojezdravlje.ba)