SUZE SU OK: Muškarci koji plaču imaju više samopouzdanja

Žene plaču više od muškaraca, ali su za to krivi hormoni. Testosteron suzbija potrebu za plakanjem, a muški plač je češće uzrokovan pozitivnim događajima

Naučnici sa Univerziteta Indijana nedavno su dokazali da muškarci koji plaču imaju više samopouzdanja nego oni koji zadržavaju suze. Podaci do kojih su došli ukazuju na to da suze smanjuju alergije, ublažavaju bol kod reumatoidnog artritisa, sređuju imuni sistem itd.

U studiji iz 2006. godine, stručnjaci su proučavali reakcije 60 osoba koje su patile od ekcema i alergije dok su gledale srceparajuću porodičnu dramu "Kramer protiv Kramera". Do rezultata su stručnjaci došli tako što je ispitanicima pre filma na kožu stavljen lateks, a kasnije su merili njihove reakcije. U poređenju s onima koji nisu pustili suzu, uplakani gledaoci imali su manju reakciju na lateks, a njihova koža imala je i niži nivo markera upale imunoglobulina.

Druga, japanska studija s pacijentima koji boluju od autoimune bolesti reumatoidnog artritisa, otkrila je da oni koji plaču osećaju manji bol i imaju manje simptoma nego oni koji trpe i ne plaču. Pretraga krvi odmah nakon plakanja pokazala je da je nivo prirodnih imunoloških hemikalija, koje inače pogoršavaju ovu bolest, bila manja i da ti pacijenti bolje kontrolišu stanje bolesti posle godinu dana.

(Telegraf.rs / Tanjug)