Bonton je najbolja dijeta

Lepi maniri tokom jela utiču na vaše zdravlje, tačnije telesnu težinu. Ukoliko ste jedna od osoba koje jedu s nogu, ne koriste često viljušku i nož i mrvice sa lica čiste rukama, vreme je da obratite pažnju na svoje ponašanje za trpezom

Lepi maniri za stolom utiču na telesnu težinu! Što ste pristojniji, to će i vaša figura biti vitkija. Ukoliko ipak ne marite mnogo kakav ćete utisak ostaviti za stolom, evo nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da obratite pažnju na svoje ponašanje:

Jedite za stolom 

U prošlosti su porodice jele zajedno za stolom. Imajte na umu da su oni obično imali i manje kilograma nego prosečna moderna porodica. Danas je kuhinjski sto postao mesto za ostavljanje računa, ključeva ili drugih predmeta koji nemaju veze s jelom. Na njemu se jede tek u posebnim prilikama. Ukoliko želite da smršate, očistite kuhinjski sto, izvadite tanjire i počnite redovno da jedete za stolom sa članovima porodice. Televizor ili kompjuter ne sme da bude ispred vas. Jedenje ispred TV-a je povezano sa debljanjem i gutanjem hrane bez razmišljanja. Imajte oboroke za stolom i um će biti koncentrisaniji na ono što jedete.

Kada žvaćete zatvorite usta

Kad žvaćete sa otvorenim ustima, gutate vazduh, pa pritom može da dođe do nadutosti i smetnji pri probavi.

Ne morate da očistite tanjir

Koncentracija ne treba da bude na to da tanjir bude prazan, već na to da li je želudac pun ili ste i dalje gladni. Koncentrišući se na tanjir, gubimo osećaj sitosti. Na početku jela na tanjir treba da stavite manju količinu hrane, da jedete polako i uzimate još, ali samo ako ste gladni.

( Tamara Milić / haber.ba )