REVOLUCIONARNO: Stvorena pilula od koje ćemo živeti 150 godina!

U narednih pet godina na tržištu bi trebalo da se nađe sintetička verzija rezveratrola, materije iz crnog vina koja bi mogla znatno da produži životni vek i spreči razvoj opasnih bolesti

Pilula od crnog vina omogućiće nam da živimo 150 godina! U narednih pet godina na tržištu bi trebalo da se nađe sintetička verzija rezveratrola, materije iz crnog vina koja bi mogla znatno da produži životni vek i spreči razvoj opasnih bolesti.

Naučnici jednog farmaceutskog giganta već duže vreme sprovode testiranja o učinku aktivnih sastojaka iz vina na zdravlje i mogućnosti njihove sinteze u lek. Otkrili su da sintetičke verzije rezveratrola, osim prevencije raznih bolesti, deluju i na usporavanje procesa starenja ćelije zahvaljujući stimulaciji proteina nazvanog SIRT1.

Rezveratrol je polifenol koji štiti grožđe od buđi, a deluje kao jak antioksidant i sprečava nakupljanje holesterola na zidovima krvnih sudova, usporava zgrušavanje krvi i blagotvoran je kod crevnih bolesti i dijabetesa. Iako njegovo delovanje nije u potpunosti razjašnjeno, brojne studije dokazuju njegov blagotvoran učinak na zdravlje.

(24sata.hr; Telegraf.rs)