Ko ne sme da jede čokoladu?

Čokolada ima mnoga pozitivna dejstva po zdravlje, smanjuje rizik od nastanka raznih bolesti, ali se, nažalost, njena konzumacija ne preporučuje svima

Čokolada nije zdrava za sve ljude. Iako postoje mnoga pozitivna dejstva ove najslađe postastice na zdravlje, ima ljudi kojima se konzumacija čokolade ne preporučuje. 

Čokolada smanjuje rizik od nastanka raznih bolesti, uključujući bolesti srca, srčani i moždani udar. Takođe, snižava nivo holesterola u krvi  i reguliše krvni pritisak

Ljudi koji imaju problema sa kamenom u bubregu trebalo bi da izbegavaju čokoladu jer sadrži oksalnu kiselinu koja povećava rizik od njegovog nastanka. 

Takođe, čokolada se ne preporučuje ni ljudima koji pate od migrene i glavobolje zbog tiramina, sastojka koji pogoršava simptome i kod jedne i kod druge pojave.

( Tamara Milić / haber.ba )