Svetom će vladati kineski geniji iz epruvete!

Genetski inženjering kineske vlade radi na tome da proizvede što pametniju, lepšu i zdraviju decu

Činjenica da Kina želi da postane nova globalna supersila nije nešto što bi trebalo da nas iznenadi. Dok se Zapad polako guši u svojoj pohlepi, Kina nastavlja da otkupljuje dug Amerike i obezbeđuje svetske prirodne resurse. Međutim, čini se da je ova država, takođe, prešla s organizovanja ekonomije i na "poboljšanje" kvaliteta svog potomstva.

Kineski naučnici sakupili su DNK uzorke od više od 2.000 najpametnijih ljudi na svetu i trenutno vrše sekvenciranje njihovih genoma u pokušaju da identifikuju alele koje su zaslužne za ljudsku inteligenciju i čini se da nisu daleko od njihovog otkrivanja.

Kada alele budu identifikovane, skeniranje embriona omogućiće roditeljima da izaberu najpametniji zigot i potencijalno povećaju IQ svake naredne generacije za 5 do 15 poena.

Kako se istraživanja drugih zemalja porede s ovim?

Ostatak sveta poprilično zaostaje za Kinom. Posedujemo identične tehničke mogućnosti, ali oni sakupljaju podatke na znatno većem uzorku i znatno brže transformišu naučna otkrića u državnu politiku i potrošačku genetiku od nas. Ukoliko pogledamo našu tehniku i nauku, i mi bi trebalo da radimo sve ovo, ali to ne radimo.

Zašto ne?

Postoje određeni ideološki problemi kod naučnika koji bi sasvim sigurno isplivali na površinu: "Ne bi trebalo da se mešamo u stvari za koje je zadužena priroda, ne bi trebalo da se igramo Boga..." Za razliku od nas, u Kini bi 95 odsto naučnika reklo: "Zašto da ne, zašto ne bismo učinili decu pametnijom, srećnijom i zdravijom".

Šta još Kina radi, a mi ne?

Kina investira velike količine novca u obrazovanje, u kreativne procese učenja, stvaraju sisteme univerziteta i šalju stotine hiljada studenata u Ameriku i Evropu da vide kako naši obrazovni sistemi funkcionišu kako bi svoje školstvo podigli na taj nivo.

(b92.net)