Muškarcima koji puše brže opada mentalna sposobnost

Muškarci koji puše pate od bržeg gubitka moždanih funkcija od nepušača njihovih godina. Njihova kognitivna sposobnost opada brže nego nekome ko je 10 godina stariji i izbegava duvan, tvrde britanski naučnici.

U velikoj, dugoročnoj studiji, britanski naučnici su otkrili da postoji veza između opadanja kognitivnih sposobnosti i pušenja kako kod žena, tako i kod muškaraca, te da je ova navika vezana za kognitivne teškoće koje počinju da se pojavljuju već u 45. godini.

Istraživanje pokazuje da postoji već veliki broj dokaza o dugoročnoj opasnosti od pušenja. Prema ovoj navici svetska zdravstvena organizacija se odnosi kao prema jednoj od najvećih pretnji javnog zdravlja sa kojom se svet ikada susreo.

Pušenje prouzrokuje rak pluća, koji je najčešće fatalan, kao i druge hronične respiratorne bolesti. Ono je takođe i najveći faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.

- Svesni smo bili da je pušenje faktor rizika respiratornih oboljenja, raka i kardiovaskularnih bolesti, ali ova studija pokazuje da pušenje ima i štetan uticaj na kognitivne sposobnosti i to je već evidentno u 45. godini života - rekla je Severin Sabija sa londonskog koledža, koja predvodi ovu studiju.

(Tanjug)