Ogledalce, ogledalce... Na ovom svetu najiskrivljeniji ko je?

Svaka žena u proseku 38 puta dnevno posveti pažnju svom liku u ogledalu, dok muškarci na svoj odraz krišom bace pogled osamnaestak puta. Međutim, psiholozi tvrde da ovakva rutina može veoma loše uticati na samopouzdanje i podstaći razvijanje negativnog stava o sopstvenom izgledu

Neko se gleda u ogledalo iz čiste taštine, a neko zato što mrzi svoj izgled i konstantno želi nešto da promeni. Koji god da je razlog, stručnjaci tvrde da u psihološkom smislu prečesto posmatranje svog odraza može doneti više štete nego koristi.

Najnovije istraživanje pokazuje da nakon deset minuta gledanja u ogledalo čak i kod osoba koje su sasvim zadovoljne svojim crtama lica, može probuditi anksioznost i depresiju zbog uočenih nesavršenosti.

Ono što je ovim istraživanjem utvrđeno jeste to da ljudi koji pate od iskrivljene slike o svom telu pokazuju tendenciju da se, gledajući se u ogledalo, fokusiraju na one delove na svom licu ili telu koji im se najmanje sviđaju i zatim preuveličavaju njihovu nesavršenost. Za razliku od njih, zdrave individue vole da se u prolazu dive i laskaju upravo najupečatljivijim delovima sebe. No, zaključak psihologa je da pomno izučavanje odraza može potencijalno biti kobno za svačiju percepciju sopstvene lepote.