REVOLUCIONARNO: Piletina leči rak!

Grupa hrvatskih istraživača tvrdi da je izolovala virus koji veoma snažno razara ćelije tumora i može da postane vakcina ili lek protiv ljudskih tumora

Istraživanje predvodi prof. Hrvoje Mazija s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, koji je 1999. godine iz pluća uginulih pilića izolovao novi virus, za koji se u kasnijim eksperimentima pokazalo da deluje na ćelije tumora.

Prof. Maziji su se u radu pridružila još trojica kolega i zajedno su, predanim istraživanjima, došli do otkrića na miševima koje, kako tvrde, u potpunosti može da promeni pristup u lečenju ljudskih tumora i spase nebrojene živote. U ovom trenutku, kažu, trebalo bi im samo dve nedelje da razviju vakcinu protiv tumora.

U slučaju virusa ZG1999HDS, kao i u sličnim slučajevima, bilo bi potrebno pet godina kliničkih istraživanja da uđu u redovnu kliničku praksu, tvrde istraživači. List prenosi da je velika želja ovog naučnog tima da krajnji proizvod, vakcina ili lekovi protiv raka, jednog dana izađu upravo iz Hrvatske, ali da će biti prisiljeni da svoj patent prodaju nekom inostranom centru za klinička istraživanja, ako nadležni nastave da i dalje "okreću glavu" od ovog otkrića, koje može da se pokaže kao revolucionarno.

(Tanjug)