Žene bi trebalo da spavaju duže od muškaraca

Pripadnice nežnijeg pola ujutro su mrzovoljnije od svojih partnera, jer im je neophodno više sna, pokazalo je novo američko istraživanje

Naučnici su proučavali kvalitet spavanja kod 210 osoba i otkrili da se, posle podjednakog vremena provedenog u snu, žene ujutro ponašaju neprijateljskije i gnevnije u odnosu na muškarce.

Naučnici Univerziteta Djuk u Severnoj Karolini smatraju da je razlog potrebe za dužim snom kod žena razlika u hormonima. Oni ukazuju na to da žene, ako se ne naspavaju, više trpe duševno i telesno, jer im je potrebno više sna da bi održavale hormonsku ravnotežu.

- Istraživanje sugeriše da loš san, koji se meri ukupnim brojem sati spavanja, vremenom provedenim u budnom stanju tokom noći i vremenom koje je osobi potrebno da utone u san, ima ozbiljnije posledice po zdravlje žena nego muškaraca - objašnjava vođa istraživačkog tima Edvard Suarez.

Istraživanje je, takođe, ukazalo da je kod žena loš san povezaniji s visokim nivoom psihološkog stresa, snažnijim osećajem neprijateljstva, depresije i ljutnje. Takođe, verovatnoća da žene zbog lošeg sna obole od srčanih bolesti, depresije i dobiju razne psihološke probleme je veća nego kod muškaraca.

(Tanjug)