Začini iz špajza koji ublažavaju bol

Ljudi često kada osećaju bolove posežu za tabletama koje će ublažiti nelagodnost. Međutim, postoje mnogo zdraviji i prirodniji načini da pomognete sebi u takvim situacijama

Mnogi prirodni lekovi protiv bolova kriju se u kuhinji. Ljudi često kada osećaju bolove posežu za lekovima koji i nisu tako dobri za organizam, naročito ukoliko se češće konzumiraju. Međutim, da li vam je ikada palo na pamet da se okrenete prirodnim, bakinim receptima kako biste ublažili tegobe? Verovali ili ne, u vašoj kuhinji se kriju mnogi začini koji nude čitav niz korisnih zdravstvenih tretmana.

Kurkuma olakšava gorušicu

Ljuti i gorki začini poput kurkume (koja je jedan od glavnih sastojaka indijskog karija) odlični su u borbi protiv gorušice.  Kurkuma podstiče lučenje sokova koji razgrađuju hranu u želucu i sprečava povećano izlučivanje želudačne kiseline.

Ukoliko vam kurkuma ne pomogne, pre jela popijte 2-3 kapsule s ekstraktom kurkume (od pola do jednog grama), koje možete da nabavite u prodavnicama zdrave hrane.

Koktel od začina protiv prehlade i gripa

Začini, za kojima svakodnevno posežete prilikom kuvanja, uspešno vas mogu izlečiti od iscrpljujuće prehlade i gripa.

Lek iz vaše kuhinje napravite na sledeći način: Izrežite malo svežeg đumbira (30 grama), dodajte 1 štapić cimeta, 1 kafenu kašiku semenki korijandera, 3 cela karanfilića i krišku limuna. Sve to zalijte sa 4 decilitra vruće vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga, uživajte u napitku koji će ojačati vaš imunitet.

(Tamara Milić / hercegovina.info)