Pobedite depresivni ponedeljak! (VIDEO)

Ako vam početak radne nedelje izaziva osećanja anksioznosti, tuge ili stresa, možda i vi patite od depresije koju uzrokuje jedan od najomraženijih dana u nedelji - ponedeljak

Mnogi od nas ne mogu da podnesu ideju ponedeljka ujutro, te upadaju u svojevrsno stanje depresije zbog toga što se vikend završio. Evo kako tome stati na kraj.

Aleksander Kjerulf, međunarodni autor i govornik o sreći i zadovoljstvu, Rita Fridman, trener za karijeru, Rijan Kan, autor knjige “Hired! The Guide for the Recent Grad”, Sara Saton Fel, izvršna direktorka i osnivač kompanije “FlekJobs” i Debora Šejn, istaknuta govornica, spisateljica i savetnica za medije i marketing, sastavili su za magazin “Forbs” spisak od 11 ključnih elemenata pomoću kojih ćete jednom zauvek pobediti depresiju koja nastupa dolaskom ponedeljka i nove radne nedelje.

Prepoznajte problem

- Prva stvar koju morate da uradite je da se zapitate šta nije u redu. Ako gotovo svake nedelje osećate depresiju pred ponedeljak, to nije nešto čemu bi se trebalo smejati ili samo “naučiti živeti s tim”. Upravo je pojava toga bluza ponedeljkom jedan od značajnih znakova da ste nezadovoljni na poslu i da morate nešto da preduzmete po tom pitanju ili da popravite situaciju, naviknete se ili pak da potražite drugi posao - objašnjava Alekasnder Kjerulf.

Sara Saton Fel sugeriše sastavljanje spiska stvari na poslu koje vam kvare raspoloženje.

- Možda je to negativno nastrojen kolega na poslu, sastanak sa šefom koji je zakazan za ponedjeljak ujutro ili pak imate osećaj da vam posao više ne predstavlja izazov, a možda je uzrok sve navedeno. U svakom slučaju, tačno definisanje problema koji vas muči može znatno doprineti pronalaženju rešenja i poboljšanju situacije - kaže ona.

Napravite plan aktivnosti nakon posla

Ponedeljak ne bi trebalo da bude dan tokom kojeg ćete samo gledati na sat i razmišljati kako preživeti do kraja radnog vremena, već u tom danu treba da se desi nešto čemu ćete se radovati.

- Ako od ponedeljka napravite dan kada se posle posla nalazite sa prijateljima, kuvate omiljenu večeru, uživate u kokicama i filmu ili gledate omiljenu seriju, taj dan će postati manje omražen, pa ćete ga percipirati kao jedan od boljih u nedelji - kaže Friedman.

(Tportal.hr; Telegraf.rs)