SPAVAĆA DIJETA: Sat vremena u snu duže topi kilograme

Naučnici su otkrili da postoji direktna veza između dužeg spavanja i gubitka kilograma, posebno kod osoba koje su na dijeti

Povećanje dužine spavanja za jedan sat tokom dijete ima za rezultat gubitak 0,7 kg masnih naslaga, kazao je dr Žan Filipe Šaput na nedavno održanom Evropskom kongresu o gojaznosti (ECO). Dijeta uz umerenu redukciju kalorijskog unosa od 600 do 700 kilokalorija na dan ima pozitivne uticaje na gubljenje kilograma, ali taj gubitak može biti bolji ako osoba duže spava.

U časopisu “Farmamedika” dr Tatjana Mraović, specijalista higijene i dijetolog, piše da dobar san znači odmor od 7 do 8 sati spavanja, a nedovoljnim snom se smatra san koji je kraći od 6 sati dnevno.

Nauka zaključuje da je promenom loših navika kratkotrajnog spavanja u redovan i dobar osmočasovni odmor moguće ograničiti porast težine, taloženje sala, pa ako je osoba na dijeti neizostavno sledi i preporuka da je obavezan miran osmočasovni san. Istraživači su ukazali na to da su loše prospavane noći pokazale 20 odsto niže sagorevanje kalorija posle doručka, povećan apetit, a u krvi viši nivo hormona grelina odgovornog za stimulciju apetita.

(Tanjug)