USKRŠNJA ZABAVA: Vodič za lako farbanje jaja

Sigurno ste bar jednom do sad imali problema sa farbanjem jaja za Uskrs. Boja se nije dobro primila, sličice se skidaju, nedovoljno kuvana ili popucala jaja. Otkrivamo vam kako da se poslužite malim trikovima

Bilo da ste dobra ili očajna domaćica u kuhinji, kada pričamo o Velikom petku, verovatno ne postoji nijedna žena koja nije imala peh prilikom farbanja jaja za Uskrs. Međutim, nema to veze sa veštinama i talentom, već sa malim trikovima koje ne treba mnogo proučavati, a koji se ne primenjuju dovoljno.

Problema je niz, počev od pucanja jaja u loncu, pa sve do loše boje koja se nije primila na ljusku kako treba i pored toga što ste sipali dve kesice više. Kako bi vam pripreme za ovaj praznik protekle glatko, bez problema, rukovodite se našim malim trikovima koji će vam pomoći da izbegnete dizanje kose na glavi.

Izbegnite pucanje jaja

Što se tiče samog kuvanja, jaja sobne temperature (nikako ih pre kuvanja ne smete držati u frižideru) stavite u vodu koju ste prethodno dobro posolili i u nju stavili dve kašike sirćeta. Uvek jaja stavljajte u hladnu vodu kako bi se postepeno zagrevala i kako bi se izbeglo pucanje. Kuvajte ih desetak minuta na tihoj vatri.

Brzo, lako i zanimljivo

Ukoliko želite da isprobate nešto novo, evo nekih tehnika koje su vrlo jednostavne, a koje donose izuzetno interesantne rezultate. Kreativnost možete da ispoljite na razne načine, a jedan od dobrih načina je dekupaž tehnika. Potrebne su vam zanimljive salvete, belance i četkica. Najbolje da koristite bela jaja kako bi se slike videle bolje. Isecite motive sa salveta koji vam se dopadaju, a potom sliku stavite na jaje. Premažite belancem i ostavite da se osuši do jutra.

Još jedan lak i brz način je nanošenje farbe pomoću folije. Isecite parče folije, izgužvajte ga, a potom ga ponovo odmotajte. Sipajte u njega akrilnu boju i vodite računa da je rasporedite po celoj foliji. Ubacite jaje unutra i stegnite ga rukom, dovoljno jako da se boja primi na njega, ali i dovoljno nežno kako jaje ne bi puklo. Postupak možete ponoviti više puta ukoliko želite da imate šarena jaja.

I na kraju, vrlo lagan i kreativan način je nanošenje farbe prstima. Sipajte boje na tanjir, umačite prste i otiscima prstiju prošarajte jaja. Izgledaće bolje nego što ste mislili, a postupak će biti gotov i pre nego što ga započnete. Uživajte.

(Tamara Milić)