Riblje ulje ne sprečava šlog
Iako su dobre za krvne sudove, omega-3 masne kiseline ne ublažavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti
Dodaci ishrani na bazi ribljeg ulja, bogati omega-3 masnim kiselinama, ne koriste pacijentima pod visokim rizikom od kardiovaskularnih problema koji su već na medikamentima, zaključak je jedne italijanske studije.
Preporučujemo
BAKA (105): Slanina je eliksir mladosti!
POGLEDAJTE: Evo kako virus napada telo! (VIDEO)
Studija, kojom je rukovodio Mario Negri iz milanskog udruženja "Societa prodotti antibiotici", obavljena je na 12.513 pacijenata, od kojih je polovina dobijala preparate omega-3, dok su drugi bili na placebu na bazi maslinovog ulja. Utvrđeno je da omega-3 nije pomogao u sprečavanju takozvane "atrijalne fibrilacije", koja predstavlja uobičajen problem srčanog ritma.
Nakon tri godine, gotovo isti procenat ispitanika u obe grupe je doživeo šlog - 11,7 odsto onih na omega-3 preparatima i 11,9 odsto onih na placebu. I stopa smrtnosti zbog kardiovaskuilarnih uzroka u dve grupe ispitanika je bila otprilike ista.
(Tanjug)