STIGLE JAGODE: Moćna voćka za negu lica

Osim što je jedna od najukusnijih voćki, jagoda je i veoma zdrava, kako u ishrani, tako i za negu kože lica i tela. Evo nekoliko fantastičnih recepata za maske za lice s jagodama

Jagode su bogate mineralima, pre svega gvožđem, fosforom, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, sumporom, cinkom, kao i vitaminom C, vitaminima B grupe i karotenom. Imaju veliku primenu u fitokozmetici, koriste se za izbijeljivanje tena, protiv starenja i boranja kože.

Jagode možete da iskoristite i u domaćim maskama, kupkama i losionima, a evo i nekoliko recepata za različite tipove kože.

Maska za osvežavanje lica

Napravite pastu od 10 zrelih jagoda. Posebno pomešajte kašiku mleka u prahu sa kašikicom meda, pa u to dodajte pastu od jagoda i sve dobro promešajte. Ovu masku nanesite na očišćenu kožu lica, vrata, dekoltea i ruku. Posle pola sata isperite je mlakom vodom. Ukoliko imate masnu kožu, pre nego što nanesete masku kožu istrljajte limunom.

Maska za suvu kožu

Dobro izmešajte šolju zrelih jagoda, kašiku pavlake i kašikicu meda, na kraju dodajte brašno da bi pasta bila gušća. Na čistu kožu stavite prvo gazu, pa preko nje masku. Držite je oko pola sata, a zatim je samo prebrišite navlaženom vatom.

Losion od lista jagode

Suvo ili sveže lišće od jagode, otprilike jednu šaku, prelijte čašom vrele vode i poklopite. Kada se voda ohladi, procedite je, sipajte u flašicu i dodajte čašicu rakije. Ovim losionom čistite lice ujutro i uveče, a važno je i napomenuti da odgovara svim tipovima kože.

(Telegraf.rs)