Odlazak na trudničko ne smanjuje rizik od prevremenog porođaja

Odlazak na trudničko bolovanje i mirovanje u trudnoći ne smanjuju rizik od ranijeg dolaska bebe na svet

Novo američko istraživanje preispitivalo je pomaže li mirovanje očuvanju rizičnih trudnoća. Zaključak je da se ne čini da održavanje trudnoće u kućnim ili bolničkim uslovima smanjuje broj prevremenih porođaja, a možda čak i pogoršava rizike.

Lekari već dugo znaju da nema jasnih dokaza da mirovanje pomaže kod određenih komplikacija u trudnoći, tako da može čak izazvati i neželjene nuspojave kod trudnica, poput povećanog rizika od krvnih ugrušaka, gubitka mišićne i koštane mase.

Međutim, procenjuje se da se gotovo svakoj petoj trudnici u nekom trenutku tokom trudnoće preporučuje smanjenje aktivnosti, od otvaranja bolovanja do strogog mirovanja u krevetu. Stručnjaci kažu da se mirovanje preporučuje jer nema mnogo dobrih načina tretiranja rizika za prevremene porođaje i druge probleme.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu "Obstetrics & Gynecology" sugerišu da mirovanje u krevetu ne sprečava porođaj pre termina kod visokorizične grupe, ali isto tako i ne daju ni definitivni odgovor, a s time se slaže i autor studije Ketrin Spong.

(Tanjug)